Už ani v Roztokách, dalším sídle na severovýchodním okraji Prahy, neplatí: Hic sunt leones. Aspoň z běžeckého pohledu se zdejší mapa naplnila díky seriálu Běhej s námi, který objevil zajímavou trať nad Žalovem.

Epicentrum vyrostlo u nové ZŠ Zdenky Braunerové naproti bývalé cihelně v Roztokách-Žalově. Po startu se mírně stoupalo mezi domky směrem k Úholičkám, minulo se pravěké hradiště na Řivnáči a po lesních pěšinách, až trailech, se dostalo až k vyhlídce na Stříbrníku (311 m). Odsud po nekonečné polňačce, ano, na okraji pole, čekalo postupné klesání a pak prudký seběh švestkovkou až zpět do Žalova, kde se ještě kousek protáhlo po silnici. Voda na obrátce a znovu! Celkem něco přes 9 km. Abyste naplnili důkladně program běžecké turistiky, na proslulý Levý Hradec, jste se mohli vyklusat.

Vítězství se dočkal vedoucí muž letošního seriálu a pravidelný účastník Jan Linhart (37:05). Přitom zameškal start a musel dohánět pole před sebou. „Někde při zabíhání do lesa jsem byl vepředu druhý. Ale Adama jsem ani neviděl. Devítka je na mě už dost dlouhá, běžel jsem si svoje a šetřil síly do druhého okruhu. Na obrátce jsme se seběhli a pak už jsem šel sám,“ vyprávěl.

Do cíle získal na 16letého Adama Čadu z Dukly 1:43 minuty! Třetí skončil domácí Lubomír Klužák (-2:28). První desítku atakoval i Mr. Časomíra – Jan Kolaja, původem liberecký orienťák. Výsledkový servis stihla v jeho „nepřítomnosti“ obstarat jeho žena. I ona ocenila Evu Dávidovou z Libčic (43:31), čtrnáctou absolutně, která postupně sbírala muže před sebou jako kudlanka. Za ní doběhla Tereza Kálalová (-1:22), dáma s nejhezčí rozcvičkovou sestavou a také lyžařka, Žižkovská tygřice, která jezdí pravidelně (nejmíň) Marcialongu. Vyrazila i s dětmi, jen tentokrát bez muže, ten pracovně odpočíval na golfu ve Španělsku. Jinak by zde útočil na stupně vítězů.

Třetí místo postačuje k celkovému vedení Heleně Poborské z Kerteamu (-2:44). „Včera jsem běžela desítku v zámeckém parku ve Veltrusích, mám toho dost. Jsem ráda, že jsem doběhla,“ hekala už s úsměvem. Její dcera a přemožitelka Eliška si vybrala volno, počítá ale dobře – úspěšný výsledek v posledním podniku v Suchdole (26. 5.) by ji měl k finálnímu vítězství a odměně stačit. Počítají se tři nejlepší výsledky a ona má už dvě výhry. To cenu brala už teď Jana Holušová z Přední Kopaniny. Na trati sice poslední, ale zásluhou i švagrové její rodina v pomoci pořadatelskému Kopaninskému spolku jasně první!

„Jsme rádi, že jsme rozšířili záběr i do dalšího města, které má zájem o naše závody. Rozběhlo se tady hodně dětí (s lanovým výstupem hned po výstřelu…, pozn. red.), začátek dobrý,“ ocenila Šárka Hrubá z pořadatelského týmu. I když v nabité termínovce se tentokrát muselo Běžet s námi proti tradiční značce Krušovickému soudku i ambicioznímu Krosovému poháru v Řevnicích.

Zázemí ve sportovní hale i se sprchami však bylo perfektní, stejně jako atmosféra vytvořená osvědčeným DJ Patrikem Roklem, a zajisté i ceny – pivo (z Únětic) a ponožky (s logem seriálu), to přece (skoro všichni) běžci ocení nejvíc!

Průběžné pořadí Běhej s námi 2024 po 3 ze 4 závodů: Muži: 1. Linhart 410, 2. Ecorchard 220, 3. Březina 200. Ženy: 1. Helena Poborská 370, 2. Eliška Poborská 300, 3. Březinová 260.

Výsledky