Vloni vyhrál všechny akce zaniklého Poháru D 35 Drahomír Randa ze Stěžer. Letos jdou závody svoji samostatnou úspěšnou cestou, ale vítěze mají stejného. Po prvenství v půlce ve Vysokém Mýtě byl Drahomír Randa nejlepší i ve 13. ročníku Vysockého krosového půlmaratonu u Holic na Pardubicku.

Jeho vítězná „pohárová“ série však nebude pokračovat. Dobrou zprávou pro zájem o prvenství v Hradubickém běhu v sobotu 11. května na trati z Hradce, závod má dva starty, v Pardubicích a Hradci Králové, a společný cíl v Čeperce, je, že letos bude jeho několikanásobný vítěz absentovat. „Budu na dovolené, samo, že mě to mrzí, ale karty jsou prostě loženy,“ vysvětlil.

Registrace do Hradubického běhu, obě trasy jsou úředně změřené desítky, je na https://akce.ph7.cz/hradubicky-beh/ . Pořadí z obou měst, pro muže a ženy, je vyhlašováno samostatně. V cíli je navíc losována tombola.

Předloni pořadatelé vytyčili ve Vysockém krosovém půlmaratonu nový okruh, půlkaři ho běží třikrát, který je zcela v lese. Sice nemá tak náročná dlouhá stoupání, ale prostě na těch doslova lesních pěšinách to tak neodsejpá – 21,6 km se součtem stoupání přes tři sta metrů. Takže předloňské vítězné časy byly novými traťovými rekordy, jsou o třídu horší než ze staré trati, a za jejich překonání byla i letos vypsaná prémie tisíc korun.

Tehdy to dal Jaromír Hradecký za 1:21:59 a Denisa Kozáková za 1:48:02. Vloni Randa zapsal 1:22:34. Letos dal tento čerstvý padesátník v sólo závodě, teda v prvním kole bojoval s vítězem běhu na jedno kolo a udolal ho, traťák 1:20:12. A stejně jako nejlepší žena bral tisícikorunovou odměnu. Na staré trati běželi nejlépe Tomáš Navrátil z Kroměříže 1:15:31 a Denisa Kozáková 1:38:47.

Za Randou se značným odstupem bojovala o bednu trojice běžců. Při vbíhání do závěrečného okruhu se zdálo, že ztrácí vloni stříbrný Michal Kubišta z Letohradu, ale to byly jeho mimikry. Po prvním kilometru posledního kola v nejnáročnějším stoupání se ujal vedení ve skupince a nakonec se tento moment ukázal jako rozhodující – 1:24:38, tedy o čtyři minuty lépe jak vloni. Třetí byl další padesátník Jan Benko z Litomyšle za 1:25:50. Na pátém místě doběhl domácí český rekordman v běhu na 24 hodin (267,1 km) Jiří Hořčička za 1:29:49.

Na celkovém 14. místě doběhla nejlepší žena Barbora Zavřelová z Němčic na Pardubicku. Tato borka se může třeba pochlubit tím, že před pár lety vyhrála i Pardubický vinařský půlmaraton. Ve Vysoké u Holic dala nový traťák – 1:39:07. Běžela i její maminka Jana Zavřelová za 1:59:50.

Celkově druhá byla padesátnice Jana Uherová z Přibyslavi za 1:47:47, za kterou byla celý závod kousek Radka Kučerová za 1:48:27. Závod na jedno kolo vyhrál David Bílek z Vrbice na Rychnovsku, před pár lety juniorský šampion v běhu do vrchu, za 25:57.

Ženy Kateřina Kubiasová z Vlčkovic u Hradce Králové – 32:06, která v koncovce udržela malý náskok před Denisou Kozákovou z Hradce Králové – 32:15. Třetí byla třináctiletá Zuzana Hamáková z Horního Jelení za 34:14. Závod dětí do 15 let na 3,5 km vyhrál Ladislav Raim z Hradce Králové, syn Denisy Kozákové, za 14:35 a Anna Malá z Horního Jelení za 15:58.

Pořadatele ocenili i nejstaršího běžce půlky v limitu tří hodin, kterým byl s úsměvem dobíhající Zdeněk Petržílek ze Slatiňan. Při bližším pohledu bylo vidět, že se dokonale celým tělem, od hlavy k patě, seznámil s tratí. „Čtyřikrát jsem po zakopnutí upadl,“ vysvětlil v cíli. Titul pro největšího bojvníka, který to ještě dal pod tři hodiny, doslova vydřel Lubomír Jirásko ze Srchu, pořadatel další akcičky D35 – Sršského lesního krosu, ten bude v listopadu a běží se zde čtyř okruhová půlka.

Nejmladší aktivní účastnicí akce byla dvouletá Eleonorka Válková, která s maminkou Erikou očekávající radostnou událost, loňskou vítězkou Poháru D35, obešla trojku. Samo je v cíli jistil manžel.

Kdo by si chtěl zkusit silniční rovinatou půlku s letitou tradicí pod taktovkou zkušených pořadatelů může se vydat v neděli 5. května do Kolína na kultovní KVOK – Kolín – Velký Osek – Kolín. Start je na atletickém stadionu v 10, skupinka pomalejších vyrazí na trať již v devět hodin. Přihlášky dopředu a propozice jsou v na stránkách atletika.cz v sekci kalednář.