Během včerejšího dne se malebná vesnička Únětice ve středočeském kraji s historií, která se datuje až do doby bronzové, stala dějištěm 1. ročníku ITchampions Únětická 12. Soutěžními tratí se stala vzdálenost 6 km a pro zdatné běžce dvojnásobek.

Z popisu tratě pořadateli bylo všem závodníkům jasné, že tam bude i sem tam kopec. Bylo nám doporučeno ten první raději nevybíhat. A to se ukázalo jako velice cenná rada, neboť kopců strmějších či s menším stoupáním bylo více.

I Roman Šebrle s manželkou

Běžci se vydali na trať v pravé poledne, krátkou trať zvládl nejrychleji mladý Tomáš Jíra (ročník 1998) v skvělém čase 28:10. Na druhém místě doběhl za 29:43 Petr Janas (TÜV SÜD CEE) a bronzovou pozici obsadil Tody Druce, který se ale pod půl hodiny s časem nevešel, doběhl za 31:42.

Na dvojnásobné trati byl nejrychlejší David Procházka (Komix) s časem 52:52, Josef Šutera z Atletiky Polička byla zpět o pouhých 12 vteřin. Třetí Jan Hostička z Dejvic zaběhl čas 53:51.

Součástí závodu bylo i klání týmů. Na šesti kilometrech byl nejrychlejší tým Abdoc (1:43:13), v němž běželi Tomáš Růžička, Tomáš Rychlík a Martin Ďuriš. Na dvojnásobné trati zvítězil tým Webcom (3:43:41) ve složení Viktor Blažek, Marek Jindřich a Kateřina Cetlová.

Závodů se zúčastnilo přes 90 lidí a nechybělo ani hvězdné obsazení s Romanem a Evou Šebrlovými, kteří si premiéru IT CHAMPIONS skvěle užili. Eva byla nejrychlejší ženou na kratší trati (31:54) a přeběhla i našeho zlatého olympionika (32:15). A samozřejmě se nezapomnělo ani na ty nejmenší – i pro ně byla připravena závodní trať, zábava a skákací hrad.

Za sebe a z ohlasu jiných mohu jednoznačně říci, že se 1. ročník skvěle povedl a věřím, že se i pevně umístil v termínovce mezi ostatními závody. I počasí vyšlo se svými 20 °C báječně.

Běh a pivo? To jde k sobě!

A kdo má na „svědomí“ tento netypický závod, který by mohl svým profilem trati směle konkurovat Velké Kunratické? Za hlavními atributy, které zní „zábava, setkání s přáteli a sport“ nestojí nikdo jiný, než pánové Otta Matoušek a Petr Samšuk, kteří mají zkušenosti s pořádáním závodů již nějaký ten rok. Nejen se zimními – slalom na lyžích na Lipně, ale i s letními – závody na kole v okolí Dalešic a Dalešického pivovaru.

Slovo dalo slovo a díky jejich nápadu vznikl tento závod. Organizátoři závodu jsou s letošním ročníkem spokojeni a plánují z něj do budoucna udělat tradici. Petrovi Samšukovi se podařilo trať vyzkoušet na vlastní kůži a mít tak dojmy z první ruky. Seznámila jsem se s báječnou partičkou lidí z týmu AC Mageo, kteří byli touto kopcovitou výzvou nadšeni a jen by do příštího ročníku zlepšili značení zbývajících metrů do cíle.

Závod byl zorganizován do naprostého detailu bezchybně – od prezentace, časomíry, kilometrovníků, občerstvení před závodem až po zábavu. Vítaným bonusem v ceně startovného za 100,– (na místě 150,–) určitě byla Únětická desítka a Únětická dvanáctka.

Komu zbyly ještě síly, mohl navštívit Únětický pivovar a nechat se zasvětit do tajů výroby piva spojené s ochutnávkou. Mí noví kamarádi z Magea již teď plánují účast v příštím ročníku, a co vy? Vyrazíte za zábavou, sportem a skvělým pivem?

Web závodu

Výsledky závodu


Autorkou článku je Martina Steklá, mladá běžkyně ze středních Čech. Nyní studuje Metropolitní Univerzitu v Praze, obor Anglofonní studia, trénuje a pobíhá v Úněticích nebo v Milovicích.