Jméno legendárního běžce Emila Zátopka nese zbrusu nový maraton, který se poběží na jediném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním záznamem již v sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V jednom dni nabídne 10 závodů.

„Šest elitních mužů, čtyři ženy a příslušní vodiči. To je snaha o kvalitní časy v premiéře našeho zlatého maratonu. Hlavním favoritem by měl být David Tumo z Keni s osobním rekordem 2:07:18, ale i nedávnými vítězstvími na maratonech v náročných klimatických podmínkách. Ve vyrovnané skupině dalších čtyř Afričanů s časy od 2:10 do 2:12 má v tomto roce nejlepší umístění, třetí v Belfastu Moses Tuyange. Doplňuje je nezmar Kennedy Rono, který má řadu zkušeností z kratších vzdáleností ve střední Evropě. Vodič Hillary Kiptum Mayio bude mít za úkol v první polovině dosáhnout mezičasu, který by měl dostat ty nejlepší co nejblíže ke konečnému času na úrovni 2:10 až 2:11,“ uvedl sportovní manažer akce a manažer Zlaté trety Ostrava Alfonz Juck a doplnil, jak to vypadá s favoritkami v kategorii žen: „Mezi ženami je hlavní favoritkou Keňanka Beatrice Cheburetová, která vyhrála letos maraton v Belfastu a její aspirací bude dostat se co nejblíže k metě 2:30, pomůže jí k tomu i mužský vodič Bethwell Kiprono. Česká vytrvalkyně Barbora Macurová poběží svůj třetí maraton v kariéře. A dvě debutantky z Keni Milicent Jemutaiová a Pascaline Jelagatová mohou být překvapením závodu.“

Keňan Steve Ngetich by se měl představit v půlmaratonu, ve kterém poběží i aktuálně nejlepší slovenská maratónská běžkyně Veronika Páleníková. Organizátoři připravili speciální skupinu vodičů i na tempo 3:30, 4:00 a 4:30. Půlmaratonská a maratonská trať má oficiální certifikaci a výsledky běžců mohou být zařazeny do statistik. Se závodem jsou spojeny prémie za umístění u mužů i žen za 1. místo je to 2 000 USD, za 2. místo 1500, za 3. místo 750, za 4. místo 500 a za 5. místo 250 dolarů. V případě slabších časů než 2:20 u mužů a 2:40 u žen by se jednalo o polovinu částky. U nejlepších českých běžců a běžkyň se jedná o 300 USD za první místo, 200 za 2. místo a za 3. místo je to částka 100 dolarů.

K již ohlášeným ambasadorům, kterými jsou Alena Peterková, jejíž otec trénoval s Emilem Zátopkem, a Karel David – oba bývalí čeští reprezentanti, olympionici a dosavadní držitelé národních rekordů, přibyly ambasadorky nové – Barbora Macurová s radami pro běžce před závodem a Karolína Maňasová, která je ambasadorkou Českého běhu žen Ostrava.

K nejmladšímu maratonu světa patří unikátní trofej z novoborského skla v podobě zlatého monolitu, která je dílem vedoucího katedry Jaroslava Koléška a jeho asistenta Martina Mydlarčíka z Fakulty umění Ostravské univerzity. Trofej získají za výsledky na maratonské trati nejrychlejší žena a muž a také nejrychlejší Češka a Čech.

„Těch návrhů bylo původně zhruba čtyřicet, ze kterých autoři vybírali ty, které rozpracují. Ten vítězný má podobu jednoduchého dlouhého pruhu – prostě trati, na kterou se každý maratonec vydává – zdánlivě nekonečnou, k jejímuž zdolání je potřeba odhodlání a pevná vůle. Rozměry trofeje jsou symbolické 40 krát 70 krát 420 milimetrů. Její délka přitom vyjadřuje symbolickou vzdálenost spojenou s maratonem. Jsme hrdí, že vítězům budeme předávat právě tyto nádherné zlaté trofeje,“ uvedla výkonná ředitelka závodu Šárka Mokrá.

Součástí celodenního programu bude také štafetový běh vhodný pro všechny, kteří chtějí zkusit maraton, ale ještě nemají dostatečně natrénováno.

Celková maratonská trať o délce 42,195 km je rozdělena do 8 úseků, každý z nich má 5,274 km. Štafetu tak může absolvovat maximálně 8 běžců v mužském, ženském nebo smíšeném týmu (4 muži, 4 ženy). Štafety změří své síly i po profesích. Budou nejrychlejší ajťáci, úředníci nebo třeba baleťáci? Osloveny byly všechny firmy a společnosti z regionu, aby do závodu vyslaly své zástupce. A pro běžkyně je ideální týmový běh na 5 km v rámci 12. ročníku Českého běhu žen!