Věci už zase mají svůj řád. Když Liberec, tak Pavlišta. Sedmý ročník Mattoni Nature Runu na 22 km (s převýšením 782 metrů) vyhrál po loňské pauze pošesté Vít Pavlišta, a teď navíc poprvé i jeho manželka Lucie. Na kratší trati 12 km byli ve svých premiérách nejlepší Damián Vích a Anežka Seifertová.

V typicky libereckém počasí, bylo pod mrakem a chladno 9 stupňů, nahoře pofukoval vítr a místy mrholilo se postavilo na startovní čáru na náměstí dr. Edvarda Beneše přes 1800 běžců, k tomu ještě téměř 1100 ve Family míli a Bambini Runu. „Báječná atmosféra, tak jako vždycky na RunCzech závodech,“ shodovali se.

Trať míří z rušného města okolo honosných vil bývalé německé části k ZOO do přírody, do lesa, přes žulový lom vzhůru k přehradní hrázi Na Černé Nise. Ale i tam se drží pevnějších cest, zhruba třetina vede po asfaltu, zbytek po šotolině, jen závěrečný seběh z Rudolfova ke Kovadlině do města nabídne pár techničtějších pasáží přes kameny a kořeny, lehce houpavé pro změny rytmu, pěkně to odsýpá. A před cílem přijde aplaus diváků u divadla F. X. Šaldy.

Pavlišta, rodák ze sousedního rivalského Jablonce, vyrazil hned od startu dopředu a na soupeře se neohlížel, proběhl se i okolo svého domu. „Znám to tady velmi dobře, věděl jsem, jak mám rozvrhnout tempo a síly. Mohl jsem si jít na příjemno,“ říkal spokojeně poté, co protnul s náskokem 1:15 minuty cílovou linii. Pouze loni podlehl v náročném souboji Michalu Šmahelovi z Prahy, předtím pětkrát v řadě vyhrál. Letos ve svém třetím nejlepším čase (1:21:30), přestože místy bylo na štěrkových cestách blátivo.

Velmi spokojený byl i na druhém místě už také liberecký orientační běžec Vojtěch Vacek. „Na to, že proženu Vítka jsem nemyslel, spíš jsem chtěl běžet spolu s Honzou (Mrázkem), ale brzy mi zmizel, takže jsem to doběhl sám.“ Zkušený Jan Mrázek doběhl třetí za 1:26:15.

Mezi ženami byla tedy poprvé nejlepší Lucie Pavlištová (1:38:33), loni také druhá. „Běželo se mi dobře i před dvěma týdny na půlmaratonu v Ústí nad Labem, asi mám slušnou formu,“ usmívala se. Druhá skončila s odstupem více než pěti minut Ester Šlechtová a třetí Tereza Vrabcová (1:45:30). Na kratší 12km trati se ukázal český reprezentant Damian Vích (40:58). „Měl jsem deset dní úplnou pauzu a teď jsem zahájil přípravu na další sezonu, která by měla začít v lednu desítkou ve Valencii. Po každém kopci jsem si říkal, že už bude jistě poslední, ale přišel zase další. Ale moc se mi to tady líbilo a užil jsem si to,“ vyprávěl pořád především dráhový běžec, který si speciálně pro Liberec objednal nové trailové boty adidas Terrex, které donesly k vítězství.

Anežka Seifertová, 18letá studentka sportovního gymnázia v Jilemnici a donedávna běžkyně na lyžích, běžela RunCzech úplně poprvé. „Už přece jen víc běhám po rovině, ale nějaké terénní objemy ve mně snad ještě zůstaly. To bláto v lomu bylo náročné, pak jsem uviděla jednu dámu před sebou a řekla jsem si: to ne, takhle to nenechám,“ popisovala cestu za triumfem (v čase 54:16).

Ceny nejlepším běžcům před známou radnicí předávali Jiří Ulvr, zastupitel města Liberce, který sám běžel 12 km, spolu s Adélou Škodovou, brand manažerkou Mattoni. Na závěr byli oceněni RunCzech Stars, více než 120 běžců, kteří letos absolvovali všech osm závodů od Pražského půlmaratonu až po Liberec Nature Run.

Registrace na další ročník 2025 už jsou otevřeny.

Kompletní výsledky najdete na: https://www.sportovniservis.cz/…re-run-2024/