15. ročník legendárního horského ultramaratonu IMOS Beskydská sedmička (B7) odstartuje v pátek 30. srpna na třineckém atletickém ovále, odkud se vydá 3000 závodníků vstříc přetěžkým 101 kilometrům. Na jeden z největších sportovních extrémů v Česku se vydá i deset závodníků, kteří od roku 2010 nevynechali ani jeden ročník. Letošní B7 nemá jasného favorita, prestižní umístění na pódiu tak bude motivací pro stovky vytrvalců. Velkou výzvu mají před sebou i pořadatelé, kteří chtějí překonat rekord v charitativní sbírce Každý metr pomáhá.

Nekompromisní beskydský závod, který se stal symbolem vytrvalosti, odhodlání a síly, přitahuje každoročně ty nejodvážnější sportovce nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Konkrétně letos například z Belgie, Německa, Velké Británie, Španělska a tradičně již ze Slovenska a Polska.

„Sedmička prošla dramatickým vývojem od prvního ročníku až po ten poslední. Každý rok jsme se snažili přijít s něčím novým a lepším, ale zároveň jsme se snažili posunout v organizačních nedostatcích, které se tu a a tam prostě objevit musí. Každopádně si myslím, že závod zaznamenal největší posun v podpoře závodníků a jejích zázemí,“ říká k vývoji B7 ředitel závodu Libor Uher, který rovnou zavzpomínal na pořadatelsky stěžejní chvíle: „Velkým úspěchem bylo udržení závodu i v krizových letech během covidu, což považuji za velký zázrak. Mnohé jiné akce to nezvládly a zanikly, ale my jsme náročné období přežili, a to díky mimořádnému nasazení všech organizátorů a skvělému přístupu sedmičkové komunity,“ těší ho.

EKOLOGICKÁ ZODPOVĚDNOST Ruku v ruce s tím jde i ekologická zodpovědnost, jedna z pořadatelských priorit s jasnými a viditelnými výsledky. Není běžné, aby se více než 100 kilometrový horský úsek pravidelně uklidil od turistických odpadků či popadaných nebezpečných dřevin dvakrát za rok. „Sedmička prokázala, že hromadná sportovní akce nemusí znamenat ekologickou katastrofu. Každý rok uklízíme trasu závodu před i po akci a snažíme se přispívat k ochraně a údržbě beskydské přírody. Naučili jsme se závod dělat tak, aby po nás nezůstala žádná potopa a naopak mimořádné dlouhý turistický úsek vyčistíme od celoročních odpadků. Podporujeme také další místní projekty,“ připomíná Libor Uher.

Nejvyšší beskydský vrchol, Lysá hora, se nachází v půlce 101,5 kilometrů dlouhé závodu IMOS Beskydská sedmička 2024 při kterém musí účastníci nastoupat více než 5500 metrů. Sedm vrcholů přesahujících nadmořskou výšku 1000 metrů prověří fyzickou i psychickou odolnost tisíce účastníků B7 na trase, která je již čtvrtým rokem stejná. „Tak dlouhou sérii jsme tady ještě neměli. Našla se shoda napříč všemi subjekty, přes které trasa vede. Ať už se jedná o jednu z devíti obcí, Lesy ČR, CHKO Beskydy, Biskupské lesy či soukromé vlastníky pozemků. Děkujeme jim za to,“ doplňuje ředitel závodu.

REKORDY NA TRATI I V DOBROČINNOSTI Limit na zdolání zdolání B7 od startu na atletickém stadionu v Třinci (30. srpna ve 21:45) je 29 hodin, ti nejrychlejší do cíle na frenštátském náměstí dorazí už po 11 hodinách. Rekord současné trasy padl při loňském ročníku, kdy ho po fenomenálním výkonu ustanovil Tomáš Maceček na 10 hodin a 58 minut. Rekordmankou mezi ženami je už od roku 2021 Hana Holoubková s časem 13 hodin 35 minut 54 sekund. Vítězem se na B7 se však stává každý, kdo protne pomyslnou cílovou pásku a dostane na krk vydřenou a nesmírně zaslouženou originální pořadatelskou medaili. Vysněného okamžiku se v průměru nedočká třetina startovní listiny.

IMOS Beskydská sedmička není pouze o extrémních ultratrailových výkonech, ale i o charitativním přesahu v podobě sbírky Každý metr pomáhá. O co se konkrétně jedná, vysvětluje Libor Uher: „V podstatě od druhého ročníku jsme se rozhodli podporovat zdravotně handicapované osoby. Díky spolupráci s Institutem bazální stimulace trvale podporujeme čtyři konkrétní subjekty, kdy v rámci samotného sportovního víkendu mohou závodníky, fanoušci, hosté i pořadatelé do zapečetěné kasičky v cíli darovat jakýkoliv finanční obnos. Loni se podařilo vybrat neuvěřitelných 384 tisíc korun a já věřím, že letos se podaří tento úžasný rekord překonat. Máme na to!“, má jasno Libor Uher.

IMOS Beskydská sedmička (dále jen B7) je oficiální Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců a dvojic. Na start se 30. srpna 2024 ve 21:45 hodin v areálu STARS Třinec postaví již tradičně 3000 účastníků. Cílová časomíra na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm se zastaví přesně po 29 hodinách, tedy neděli 1. září ve 02:45 hodin. Aktuální meteorologická předpověď slibuje letní slunečné počasí přes den až o teplotách atakujících tropických 30 stupňů Celsia a v noci by neměly teploty ani v horách klesnout pod 12 stupňů Celsia.