Závod pořádá Orelská jednota v Bystřici pod Hostýnem.

Osobností běhu a startérkou závodu bude Olga Charvátová Křížová, která pak v cíli předá nejlepším medaile, diplomy a ceny.

Letošní rok Olga slaví 40 let od získání první medaile ze ZOH v alpském lyžování za sjezd pro Československo – ČR. Letos pořadatelé opět po letech vypsali kategorii pro kjněze a řeholníky. Víme o kněžích kteří hrají fotbal i jejich týmu, přátelských zápasech, a tak je zveme na tento Moravský běžecký Olymp. Z vlastních zkušeností vím, že to je spíše křížová cesta i pro řadu zkušených běžců.

Další novinkou bude kropení na trati vodní mlhou v případě vysokých teplot. Pro závodníky čeká tombola startovních čísel, drobný dárek od místní mlékárny a oběd v restauraci Ovčárna, před níž bude i vyhlášení výsledků, říká ředitel závodu Karel Novák.

Běh na Svatý Hostýn lze spojit i s krásným výletem na toto poutní místo, kde je bazilika Nanebevzetí Panny Marie a dvě křížové cesty, z nichž jedna navržena od Dušana Jurkoviče.

Po skončení běhu bude na louce za bazilikou sport pro malé děti, a po západu slunce světelný průvod s křížovou cestou. V neděli 10:00 pak bude halvní mše Orelské pouti na venkovním pódiu.