Na tradičním podniku zážitkového Trail Running Cupu se tak stalo za použití všech zbraní – poryvů vichru, dešťových přeháněk i poklesu teploty o pět stupňů. Ale i tak si spokojení účastníci užili i slunce, vůni pokosené trávy i lesa a půvabných panoramat nedotčené přírody Českého lesa. Šestý ročník nabídl okruh za „psohlaveckým“ vrchem Čerchovem přes vysídlené německé obce, výlet přes hranici bez pasu i občanky a zase návrat drsným seběhem domů. Vydali se na něj místní znalci i hledači zážitků z daleka.

„Loni jsem to tady pěkně prosr…, takže letos jsem si musel spravit náladu,“ smál se vítěz Martin Oberreiter (1:35:08), hlavně triatlonista z Klatov. „Běželi jsme ve třech, na občerstvovačce před stoupáním někde na osmém jsem získal malý náskok asi dvacet vteřin a ten se mi podařilo víceméně držet. Ten poslední kopec jsem už vyšel, tam se během nedá získat, jen ztratit,“ vyprávěl.

Druhý tedy 30 vteřin za ním Libor Eremka a třetí Felix Killermann (-2:11), německý fanoušek Bayernu Mnichov. „Bydlím kousek za hranicí, byl jsem už na prvním ročníku, pak před třemi lety, ale dnes to byl nejlepší výkon i výsledek. Moc se mi tady líbí,“ komentoval spokojeně. Však vzal s sebou tentokrát i bratra Andrease, ten skončil šestnáctý.

A už nestačil na nejlepší dámu, Dominiku Holou (1:55:38) ze Stodu. „Moc jsem o téhle trati slyšela a všechny předpoklady se naplnily. Nádhera! Ve srovnání s dalšími většími závody z nabídky tohoto víkendu jasně nejhezčí a nejzajímavější. I když to vůbec nebylo snadné. Pořád jsem se s někým honila, pak ty kopce… Příště přijedu zase a vezmu s sebou další holky od nás,“ líčila nadšeně.

Druhá skončila Eva Novotná (-5:21), původem z Plzně, teď už z Prahy, která vydržela ve svižném tempu až do závěru. Třetí pak byla Barbora Aubrechtová (-16:44).

I při absenci loňského vítěze Čeňka Filingra se výborně ukázali také veteráni. Zdeněk Beck (50+, –11:12), skončil pátý, cyklokrosoví bratři Camrdové, Luděk (40+, –11:40) šestý a Pavel (50+, –14:55) devátý. „Já jsem jako diesel, rozběhnu se a běžím. Jakmile to začne bolet, přestává mě to bavit. Žádné úseky, žádné zrychlování, jen pro radost a jsem rád, že to jde. A tenhle seriál je bezvadný, perfektní značení, servis i atmosféra, žádná tlačenice, ale máte s kým závodit,“ hodnotil dvojnásobný český mistr v cyklokrosu a účastník olympiády v Atlantě 1996 na horském kole. „Taky nechci týden ležet mrtvý, musím fungovat,“ dodal táta Pavla mladšího, který také jezdil na kole v českém profitýmu Elkov/Kasper. Absolvovali i dva 70+! Rychlejší 78letý Petr Boušek vyhrál i v tombole hlavní cenu – pobyt v novém Resortu Český les v nedaleké Železné. O rok mladší Petr Janový přijel v dešti na kole až z Domažlic, odkud zamířil vlakem zpátky domů do Plzně.

Celou pouť statečně vytrval i tibetský IT láma Taši Gjamco, žijící už přes dvacet let v Praze, přestože už od sedmého kilometru ho natrápil patrně natržený stehenní sval. Obvázat se nechal až v cíli! V pestrém všekontinentálním kontingentu byl tradičně nejlepší brazilský vývojář počítačových her Rafael Onzi, zde netradičně v národním fotbalovém dresu Malty, patrně na výraz smutku po čerstvé remíze kanárků s Venezuelou. Dále běžel i Brit Marc di Luca nebo Ind Sandeep Kumar, s nimi samozřejmě sousedé z Německa.

Doprovodnou sedmičku vyhráli Martin Levý (30:23) a Anna Malinská (39:05), běhaly i děti.

Příštím podnikem seriálu zážitkových běhů Trail Running Cupu jsou už za tři týdny 5. 11. Motolské jamky (10 nebo 5 km) na kopcovitém golfovém hřišti v Praze.

Kompletní výsledky jsou zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3