Svratku jsem měl běžecky dříve spojenou hlavně s listopadovým Vyking trailem, později jsem městečkem probíhal při mém nejdelších absolvovaném závodě zářijové Saar Chalenge, letos bude 16. září, ale v poslední době ji mám spojenu i s místní nej atletkou Helenou Pechovou. S jejím týmem Maminky v běhu jsem odjel jako řidič poslední dva ročníky štafety No men run, kde byly druhé a třetí.

Helča, které letos bylo třicet, má ve své atletické sbírce úspěchů plno mládežnických medaili a získala i jednu dospěláckou v roce 2012, kdy byla druhá na dráze na tři kilometry překážek a tehdy vyhrála i šampionát do 22 let. Letos vyhrála mimo jiné silniční desítku ve Žďáru nad Sázavou za 41:34.

Poslední novinkou, která mi ze Svratky přišla bylo, že v neděli hrají jejich ženy (černé dresy) historicky první fotbalové soutěžní utkání, a to v Chocni. Vedle záložnice Helči v týmu nastoupila i další výborná vytrvalkyně a nyní útočnice Silvie Kocourová. Zápas měl start v devět hodin, ale bylo fakt dusno jak v prádelně, teplota došla až na 31 stupňů. Za stavu 3:0 na začátku druhého poločasu vstřelily svratecká děvčátka svůj první gól – dala ho Simona Vasserbauerová.

Helča Pechová patřila na hřišti k nejlepším a bylo vidět, že na to má nejen fyzicky, ale má to i v noze. Nakonec uspěly sehranější choceňské a vyhrály 7:1. Domácí uspěli o branku i v následných pokutových kopech, kde úspěšnost byla padesátiprocentní. Ale svratečtí měli převahu v hledišti, když je přijelo podpořit cca 20 fanoušků.

Helča si penaltu nedala, protože dostala pořádného koňára a kulhajíc odešla s rodinnou, má dvě malé děti, za výletní činností. „Za mlada jsem fotbal hrála, ale nakonec u mě zvítězila atletika. Věřím, že se budeme postupně zlepšovat. V rámci přípravy jsme si daly jenom jeden zápas a ta sehranost nám fakt chybí.“ Další utkání v Divizi B mají hrát svratecké ženy 3. 9. od 14 hodin na domácím hřišti.