Kdo umí, ten prostě umí. To je nutné říci na adresu pořadatelů Chrudimské vinařské desítky. V rámci širšího okolí se jen dle mých informací uskutečnilo dalších šest běžeckých akcí, a přesto v Chrudimi proběhlo cílem za ideálního běžeckého počasí v hlavním závodě rekordních 283 závodníků, vloni 277. Ceny nejlepším předával starosta města František Pilný a náměstek pardubického hejtmana Michal Kortyš.

Týden po prvenství v maratonu na Saar Challenge dorazil z nedaleké Skutče neúnavný Jaromír Hradecký. „Chtěl jsem sice odpočívat, ale nedalo mi to. A závod je nejlepší trénink.“ A Jaromír opět zářil (36:43) a porazili ho pouze dva určitě odpočatější soupeři Jiří Brychta, nej čtyřicátník za 36:18, a jeho stejnojmenný syn – 36:34. Čtvrtý byl další čtyřicátník Jan Benko z Litomyšle za 37:14, jeho manželka Romana byla třetí mladou veteránkou za 49:25. Desátý byl nejlepší padesátník Jaromír Krejčí za 40:17

Náročná trať vede přímo centrem města Chrudim. Po dvou zaváděcích, ale různých okruzích také houpavých v samotném centru, délka přes dva kilometry, následují dva téměř čtyřkilometrové v jeho širším okolí a tedy s řádným stoupáním u chrudimské nemocnice, místo místní nazývají chrudimský Taxis, na sto metrech je zde převýšení dvacet metrů. Chrudimské náměstí je v polovině kopce, takže se opakovaně běhá dolů a nahoru. Traťové rekordy drží z roku 2012 Radek Hübl z Ústí nad Orlicí časem 32:36 a v ženách z roku 2014 Taťána Metelková z Hradce Králové – 37:24.

Za mlada svěřenkyně Jarmily Kratochvílové a pravidelná bedničkářka tohoto závodu Péťa Dvořáková z AC Čáslav se dočkala suverénního prvenství. Péťa byla celkově 19 za 42:15 a vyhrála kategorii 35 – 44 let. „Dneska jsem si si to fakt moc užila, běželo se mi velmi dobře,“ řekla v cíli vítězka.

Druhá byla nejlepší mladice Bára Zavřelová z Němčic u Pardubic. Bára, letos druhá žena Krkonošské padesátky, ve středu vyhrála doma Kunětickou 9 a v Chrudimské vinařské desítce dala 45:04. Třetí ženou byla vítězka kategorie 50 – 54 let Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – 45:55. Ve vyhlašované elitní pětce je doplnily Leona Blažková za 46:15 a Andrea Nováková z Přelouče – 47:10 (všechny na foto). Lenka Flašarová obhájila prvenství v ženách 45 – 49 let – 48:03, šestá žena. Hned za ní byla maminka Báry Jana Zavřelová – druhá 50–54 let – 49:18. A kategorii nad 55 let vyhrála Hanka Hellerová z Hradce Králové za 60:28.

Pořadatelé udrželi vysoký standart pro všechny závodníky. Takže opět byla u prezentace mimo jiné láhev vína a tričko závodu, po doběhu krásná kovová medaile a teplé jídlo s pivkem či limonádou, kávou a koláčem. Závod si užijí i nejen vysloveně rekreační běžci, ale i ti co si to chtějí zkusit a ztratit se v davu a užít si závodní atmosféru. Magickou hranici šedesáti minut na náročné trati letos pokořilo 215 běžců, konec startovního pole běžel tempem lehce nad osm minut na kilometr.

https://results.onlinesystem.cz/…etail/Index/?…