Začínáte běhat? Přinášíme vám deset tipů jak na to, co je pro vás důležité, abyste si při běhu cítili bezva a aby vám běh přinášel radost.

1. Skvělý tréninkový plán

Je vhodné mít dobrý tréninkový plán, a tou největší chybou, kterou lidé dělají je, že netrénují správně.

2. Tréninkový deník

Veďte si svůj tréninkový deník a sdílejte jej se svými přáteli. Pomůže vám to k udržení motivace.

3. Trénování ve dvou

Běhání s partnerem nebo skupinou lidí vás může nejen psychicky popohnat k intenzivnějšímu tréninku, udržuje vám i svěží mysl, neboť se kromě sebe soustředíte i na někoho jiného.

4. Více kilometrů

Klíčem k tomu, jak uběhnout více kilometrů, je postupovat přiměřeně pomalu, v souladu se zdravým rozumem. Trasu si prodlužujte postupně krok za krokem. V současné době se mnoho lidí snaží dostat co nejvíce z co nejmenšího množství kilometrů. Je to jako symbol dnešní doby – snaha neustále hledat zkratky.

5. Odpočinek mezi závody a dlouhé dny

V době regenerace je dobré běhat velmi pomalu, abyste si skutečně odpočinuli po svém dlouhém běhu a nabrali nové síly mezi závody či intenzivními tréninky. Každý běh má svůj vlastní účel a když chápete, že účelem vašich odpočinkových dní je celková obnova a budete k nim taky tak přistupovat, začnete mít lepší výsledky.

6. Běh na měkkém povrchu

Běžte a pusťte na chodník golfový míček. Dívejte se, jak se odráží. Pak jej nechte spadnout do trávy. Vidíte ten rozdíl? A teď si představte, že ten golfový míček jsou vaše nohy. Běháním na měkkých površích se nejen zlepšuje pružnost kotníků, ale snižuje se i náchylnost ke zraněním.

7. Po běhu si dejte něco sladkého

Pokaždé, když doběhnete, dejte si do 30 minut něco sladkého. Po cvičení jsou svaly zbavené veškerého cukru, a pokud jim uhlohydráty rychle doplníte, výrazně tím zlepšíte regeneraci. Takže se odměňte třeba banánem.

8. Nezapomínejte při běhu na dostatek tekutin

Je důležité dostatečně pít nejen při dlouhém běhu, ale i mezi běháním.

9. V noci se pořádně vyspěte

Celá naše společnost se snaží napěchovat si své dny až k prasknutí. Ale méně je někdy více. Začněte chodit do postele dřív a vyspěte se alespoň 8 hodin. Nebudete schopni dobrých výkonů, když budete spát míň.

10. Věnujte péči svým zraněním

Uvědomujte si své tělo. Pokud vás něco trápí, věnujte tomu pozornost. Ať už to znamená ledování po běhu nebo návštěva lékaře, udělejte, co je třeba. Také byste měli poznat, když je něco dost vážné na to, abyste s tím neběhali.

Neváhejte nám poslat jakékoliv své komentáře, návrhy či připomínky na redakce@bezvabeh.cz