Předposlední etapa běžeckého závodu do vrchu Lysacup startovala od přehrady Šance, letos již podruhé. Stejně jako minule teplota na startu neklesla pod bod mrazu, ale běžce čekalo bezvětří, občasné sluníčko, výhledy a stále ještě zcela zasněžená trasa na vrchol Lysé hory. Jako by se běžci mezi sebou domluvili a pohráli si s čísly. Dne 22.2. totiž odstartovalo přesně 222 závodníků. Trasa měřila přesně 6,6 km s převýšením 872 metrů.

Po startu se pole rozprostřelo po široké asfaltové cestě, aby se po dvě stě metrech natlačilo do půl metru úzké vyšlapané pěšinky. Předbíhání se stalo velice namáhavou aktivitou a pokud měl každý ze závodníků zhruba dva metry prostoru, natažený had měřil bezmála půl kilometru.

Někde se však vyšlapané cestičky rozdělovaly, na což málem doplatil Tomáš Lichý (Splašení goroli). Běžel asi s 50m náskokem vepředu, druhý závodník Pavel Šindelek (Olympáci) si v zápalu boje nestačil všimnout, kterou z uliček si Lichý vybral a vběhl do té kratší, přičemž ho následovali i ostatní závodníci. Lichý si však vybral tu delší a v cíli se přiznal, že si toho všiml: „Trochu mě vydeptalo, jak si to tam kluci střihli tou kratší cestičkou.“

Svůj náskok si však Lichý hlídal, znovu se ho snažil dohonit nestárnoucí Ondřej Horák (AVA), který má téměř vždy pomalejší první kilometry. V první třetině závodu, před kilometr a půl dlouhým traverzem, se za Lichým držela skupinka s Horákem, Hudečkem ((mo)mentálně Opavské dupy), Pavlem Šindelkem a Tomášem Macečkem (Pearl iZUMi). Horák si stačil udělat menší náskok, ale v rovinaté běžecké části ho dostihnul Maceček.

Hudečkovi naopak zcela došlo: „V tom prvním prudkém stoupání jsem to asi přepálil a pak mi došlo. Jakmile jsem viděl kluky na špici daleko vepředu, už jsem to vzdal i hlavou.“ Horák potvrdil, že prudké pasáže mu svědčí, setřásl Macečka a ukrajoval z náskoku Lichého, ale do cíle to nestihl. Lichý vyhrál (43:01) i podvanácté v řadě, Horák si pohlídal druhé místo (43:20) a bronzovou příčku obsadil Maceček (44:50).

Mezi ženami si závod rozumně rozvrhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) a při absenci Marie Delingerové neměla konkurenci. Celý závod běžela na prvním místě a do cíle doběhla v čase 56:07 s náskokem dvou a půl minut na druhou Hanu Holoubkovou (Beskydští nomádi, 58:39). Třetí místo si pohlídala Zuzana Rajnochová (Splašení goroli, 59:55), která před hlavní letní běžeckou sezónou nabíra dobrou formu.

„Nechtěla jsem v téhle etapě nikam hnát, přece jenom to byla předposlední etapa před velkým finále. Hlavně jsem se nechtěla zavařit. Nakonec jsem se o to ani nemusela snažit, protože v úzké uličce ve sněhu téměř nešlo předbíhat a první třetina se běžela pro mě docela pohodovým tempem. Trošku jsem se bála ledu, ale nakonec to povolilo a stačily v pohodě boty bez hřebů,“ komentovala Krejčiříková svůj výkon a běžecké podmínky.

Soutěž týmů poprvé v sezóně vyhráli Beskydští nomádi (5. Peter, 9. Holoubek, 13. Mikloš) a na druhé místo odsunuli Splašené goroli (1. Lichý, 13. Rajnoch, 32. Ciencala). Forma potkala také tým Olympáků (4. Šindelek Pavel, 14. Šindelek Vladan, 21. Blabla), který vybojoval třetí místo a teprve podruhé v sezóně se dostal na pomyslný stupeň vítězů.

V příští poslední, finálové a dvojnásobně bodově hodnocené etapě se rozhodne o celkovém pořadí. Vítěz je téměř jistý v mužské i ženské kategorii (Lichý, Krejčiříková), ale o mnoho dalších míst se ještě svede tuhý boj na trase od Rajské boudy.

Výsledky

Foto 320× – Lukáš Podolák