Každý, kdo se hned po probuzení podíval ven z okna věděl, že dnešní etapa Lysacupu bude pořádný zimní horský zážitek. A pořádné dobrodružství začalo již na jediné silnici spojující Visalaje, místo startu, s okolním světem. Hustá vánice a kluzký povrch poslaly do škarpy několik aut a když se jedna dodávka zasekla uprostřed kopce a zablokovala provoz, chvíli to vypadalo, že Lysacup poběží jen hrstka běžců, kteří přijeli minimálně s hodinovým předstihem.

Nakonec odstartovalo 204 běžců, na které čekalo 8 kilometrů a zhruba 600 metrů převýšení na vrchol Lysé hory.

Hned v úvodních rovinatých kilometrech vedoucích po odkrytých loukách museli běžci doslova bojovat se závějemi. Stezka v silném větru a vánici mizela před očima a někteří běžci se proto raději vyzbrojili brýlemi. Slunce sice vysvitlo až po konci závodu, ale vodorovně létající sněhové krupičky nepříjemně bodaly do očí. To však nebyly všechny nástrahy přírody, které na běžce čekaly.

„Běželi jsme v takovém odkrytém úseku, na zemi už bylo pár čerstvě popadaných stromů, najednou jsme uslyšeli praskání a dvacet metrů před námi spadl přímo přes stezku strom,“ popsal nebezpečnou situaci Filip Žajdlík (Splašení goroli), který doběhl na 17. místě.

Podmínky byly opravdu tvrdé, závodníkům omrzal obličej, v některých úsecích nešlo v husté mlze vidět na metr před sebe, což potvrdil i někdejší reprezentant v běhu do vrchu Ondřej Horák (AVA): „Tady dole pod sjezdovskou to bylo fakt drsné, nešlo vůbec vidět. Já už chvílema myslel, že to normálně otočím.“ Podmínky mu zřejmě moc nesedly, doběhl nezvykle až na 6. místě, což byl jeho nejhorší výsledek od roku 2010.

Hned po startu si čelo závodu hlídali dva Splašení goroli, Tomáš Lichý a Marek Chrascina. Běh v čerstvém sněhu vyžadoval velké soustředění na to, kam šlápnout a startovní pole se docela rychle rozdělilo. Na třetím kilometru se k vedoucí dvojici dotáhl Tomáš Maceček (Pearl iZUMi), což nejspíš znejistilo Lichého, který hned zrychlil.

Chrascina zanedlouho odpadl a dopředu se postupně dostávali Petr Hudeček ((mo)mentálně Opavské dupy) a Vít Otevřel (Jump sport), kterým tyhle těžké terény svědčí. Pokud příroda dovolila, všichni viděli tomu před sebou na záda, ale nikdo nedokázal zrychlit natolik, aby se dostal dopředu. Lichý znovu vyhrál (48:42), ale s mnohem menším náskokem než obvykle. Celý závod ho stíhal Maceček, ale nakonec zaostal o necelou půl minutu (49:07). Třetí doběhl Hudeček (49:30).

Startovní pole žen trošku prořídlo, přesto se o první místo svedl nečekaně napínavý souboj, který gradoval nástupem Marie Delingerové (AVA, 1:00:13) až v závěrečném prudkém stoupání po sjezdovce. Takto viděla rozhodující moment druhá žena v cíli Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 1:00:24): „Ještě pod sjezdovkou jsme byly spolu, ale pak přišel fandit Ondra Horák (partner Marie Delingerové, pozn. red.) a nahecoval ji tak, že parádně zrychlila. Já už neměla síly jít do finiše.“ Na třetím místě doběhla Hana Holoubková (Beskydští nomádi, 1:01:49).

V soutěži týmů dominovali Splašení goroli (1. Lichý, 10. Chrascina, 17. Žajdlík), druhé místo obsadily (mo)mentálně Opavské dupy (3. Hudeček, 16. Fierla, 19. Kubín) a třetí Jump sport (4. Otevřel, 9. Pytlík, 25. Ručka).

Příští etapa se běží v sobotu z Ostravice hřiště.

Výsledky

Foto 292× – Lukáš Podolák

Foto 285× – Anna Hrbáčová