Poslední měsíc etapového šílenství jménem Lysacup odstartovala celkově čtrnáctá etapa, která až na poslední chvíli změnila místo startu. Ten byl přesunut od Hotelu Petr Bezruč o 150 výškových metrů níže k Rajské boudě. Z nejkratší a nejprudší etapy dlouhé 3,7 kilometrů se tak zrodila etapa dlouhá 6,2 km s převýšením 800 metrů.

Všichni, kdo si minulý týden užívali arktickou zimu byli zklamáni, sníh roztál, teplota se držela kolem nuly a mezi kamením se tu a tam objevil nebezpečně schovaný led.

Celá etapa se běžela ve specifické atmosféře za svitu čelovek, vystartovalo se přesně v 17 hodin a na startu nechyběla většina favoritů. Jedinou vyjímku tvořila nejlepší běžkyně Tamara Stonová, která si po náročném soustředění Lysou horu vyšla v turistickém tempu a povzbuzovala ostatní.

První dva a půl kilometru se běželo po suchém asfaltu do mírného stoupání. Vpředu se utvořila silná trojice Tomáš Lichý, Milan Damek (oba Splašení Goroli) a Radim Kasalík ((mo)mentálně Opavské dupy), zástupci dvou nejsilnějších týmů, ale již od začátku prudkého stoupání, kterému nikdo neřekne jinak než „hang“ bylo jasné, kdo je v nejlepší formě a vyhraje etapu.

Tomáš Lichý to zvládl za 41:28, zbytek startovního pole však až nečekaně vyrovnaně bojoval o další příčky a závodníci na druhém až devátém místě se vešli do jedné minuty.

Na skvělé stříbrné pozici doběhl mladičký závodník Vladimír Kozlovský (Vinotéka u Karla Frenštát p. R.), který je ve své kategorii mistrem ČR v běžeckém lyžování a ukazuje výborné fyzické schopnosti a talent.

Třetí místo obsadil Radim Kasalík a všem soupeřům dal najevo, že se s ním pořád musí počítat.

„Hned od startu jsem držel rychlé tempo s Licháčem (Tomáš Lichý), nechtěl jsem čekat, až mi zase ostatní soupeři utečou. Za hangem mě pak předběhl někdo menší postavy, ve tmě jsem ho nepoznal, ale celou dobu jsem si myslel, že to je Macek (Tomáš Maceček). Nechtěl jsem mu dát nic zadarmo a dřel jsem. Až pod sjezdovkou jsem zjistl, že to je mladík Vladimír Kozlovský, ale byl lepší, má neskutečný fyzický fond, běžel lehce a musel bych jít hodně na krev, abych ho dostal“, okomentoval své třetí místo Kasalík, mimo jiné vítěz Salomon Slezského Maratonu 2013.

Znovu se vyhoupl na průběžné druhé místo a souboj s Tomášem Macečkem (Young Life) bude napínavý až do poslední etapy: „Pět bodů sem, pět bodů tam, všechno rozhodne až závěrečná etapa, která je bodovaná dvojnásobně“, dodal Kasalík.

V ženách získala své letos premiérové vítězství Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) v čase 54:27 a dokonale využila absence dvou jinak bezkonkurenčních závodnic, Tamary Stonové a Denisy Bartošové. Druhá skončila její sestra Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava) a na třetím místě doběhla na vrchol Lysé hory Andrea Krstevová (Janys Extreme Racing).

V týmech znovu dominovali Splašení Goroli pod taktovkou Lichého, druhý skončil tým Vinotéka u Karla Frenštát p. R. vedený Kozlovským a až třetí místo zbylo pro (mo)mentálně Opavské dupy.

Příští etapa bude nejdelší ze všech (8,8 km) a poběží se v sobotu 8.2. v 10 hodin z Ostravice, hřiště.

Výsledky