Pracovní Silvestr? No jasně, v Riegrových sadech. Poslední běžecká párty starého roku vypukla tradičně odpoledne v pražském parku. Už poosmapadesáté. A kralovali jí holka z RunCzech plakátu Hanka Randáková a všestrannný vytrvalec Petr Pechek.

Zájem byl mocný, přes půldruhé stovky… až došly sichrhajcky k připíchnutí čísel. „Slečno, dala byste mi, prosím, špendlíček,“ žadonili neobvykle mnozí chlapi o přízeň uřícených dam, které už proťaly cílovou čáru. Musely se totiž předávat z ženského pole do mužského, které se vydalo do boje až později.

K tomu odér načatého běžeckého oblečení a velký barel sladkého čaje v chodbě sokolské tělocvičny. S pistolí na startu paní Růžena Šterclová, vdova po komikovi, jehož jméno běh nese. Na klikatých cestičkách zase divící se pejskaři, maminy s kočárky a tentokrát i rozjařená japonsko-francouzská partička. „Alléz, alléz!!!“ V krpále k cílové rovince se fandilo jako na Tour de France. Jen televize letos chyběla, asi už na Kavkách odpalovali špunty.

Někteří veteráni jako by se stejně nemohli nabažit. Vítěz padesátníků Petr Vaněk, který v kopcích udolal Miloše Smrčku, si střihnul repete ještě v mladší skupině. Běželo se natřikrát – ženy kratší trať 1,35 km (vítězka za 4:53), veteráni nad 50 a muži do 50 delší.

Petr Pechek potvrdil na třech okruzích 3,75 km roli favorita. Vyrazil hned od startu a pomalu se odpoutával od pronásledovatelů. „Běželo se mi dobře,“ komentoval čas 10:46. „Už trochu nabírám objemy.“ Dopoledne ještě doma trochu pracoval u počítače, silvestrovský večer si naplánoval do Prahy a tak lahvička šampáňa přišla vhod.

„Jinak bych tady nebyl, i když jednou jsem tady běžel i na sněhu,“ usmál se chlapík z Trutnova. „Jenže na horách není sníh, přes vánoce jsem se vůbec nedostal na běžky,“ posteskl si. Zato Karel Čech, bývalý mecenáš Stanislava Řezáče, se pochlubil včerejší výpravou na lyžích. Jenže musel za ní až vysoko na hřebeny k Labské boudě.

Pechek tak má aspoň víc času na běžeckou přípravu. Míří k dvacetiletému pražskému maratonu, ale už v lednu se vydá do nizozemského Apeldoornu na zdejší věhlasný Helicon 27,5 km. A co čeká na vás? Novoroční postalkoholová nirvána je přece ideální čas pro vyhlašování cílů.

Výsledky