Letos se pardubický Dubinský kros, závod Velké ceny východních Čech v bězích, poprvé konal v podzimním termínu. Rovinatá trať byla po deštích i malinko blátivá. Pořadatelé ho přenesli z léta na 28. září, kdy dříve dělali Chrudimskou desítku, ta skončila s covidem. Za tu dobu se dost změnilo, vznikly nové závody a jenom v tom našem východočeském rybníčku jsem napočítal pět dalších souběžné pořádaných.

Jak je na Dubině tradicí závod proběhl v pohodové atmosféře a vedle dospělých zde závodily i jejich děti. Takže třeba závod větších vyhrál Tomáš Janáček. V těch menších uspěla dcera Vítězslava Šourka a zúčastnily se ratolesti Denisy Kozákové či Eriky Válkové.

Rovinatý tří okruhový lesní kros se běžel za příjemného podzimního počasí. V lese bylo dost pejskařů a houbařů a musím konstatovat, že v jednom místě děvčata větší koš naplnila. Po prvním průběhu měla po dně, po druhém byl vrchovatý a ještě tam na nás něco malinko zbylo.

Start byl v poledne a ihned po něm unikla všem čtveřice nejlepších závodníků. Do posledního okruhu šel na vedoucí pozici vítězný Václav Rohlík – 32:36, kterého stínoval Vítězslav Šourek 32:46. Za nimi běžel sólo nejlepší padesátník závodu Milan Uchytil, všichni jsou z Pardubic – 33:31. Čtvrtý doběhl nejlepší mladík Maxim Samsonov za 34:06.

Vypsanou kategorii nad 60 let vyhrál Josef Bednář z nedalekých Počápel za 49:26. Druhý byl známý pardubický kavárník a velký příznivec běhu Milan Bajer za 58:20.

Tradičním účastníkem je jeden z nejstarších skutečně běhajících vytrvalců u nás Stanislav Doležal (86 let), který žije na Pardubicku. Nedávno třeba běžel členitou silniční sedmičku pod hodinu a na Dubině to dal za 1:12 hodiny.

Ženy běží v Dubinském krosu dvě kola, 6 km, a startují samostatně. Vloni Denisa Kozáková z Hradec Králové bojovala s Erikou Válkou, která má nyní měsíčního chlapečka. Letos si dala sólo běh za 24:46. Za ní doběhla legendární Anna Krátká ze Svitav startující za Hvězdu Pardubice – 27:56. Životní úspěch i výkon bylo třetí místo pro domácí Kateřinu Janáčkovou, závodnici KRB Chrudim – 32:24.

Traťák časem 20:46 drží z roku 2014 Taťána Metelková a v mužích z roku 2013 Jiří Čivrný – 28:12.

Další běžeckou akcí, která se připravuje na Pardubicku bude Sršský lesní kros v Srchu u Pardubic v sobotu 2.listopadu. Zde se běží pětka i s pejsky, desítka a půlka, ta i štafetově.

Účast na hlavní trati přislíbil loňský vítěz Drahomír Randa ze Stěžer a slovenská vytrvalkyně s nejvíce půlmaratony Soňa Macejáková z Bratislavy. Byla zde i vloni a velmi závod oživila. Tato šedesátnice, která bude mít brzo uběhnuto 180 půlmaratonů, s běháním delších tratí začala v 58 letech. Nedávno dala u nás silniční půlku za 2:44 hod, osobák má lehce nad dvě hodiny. „Věřím, že se zas přiblížil k času pod 2,5 hodiny,“ řekla mi.