Tradiční běh Desítka Hvězdy Pardubice, 53. ročník, se opět běžel na 25 kol jejím tartanovém oválu. Na letošním závodě, který měl start v neděli 1. září ve tři odpoledne a tedy proběhl za tropického vedra, se podepsalo počasí. Jednak nižší účastí a jednak tím, že polovina závodníků to v tom horku zabalila.

Další zajímavá akce, která se připravuje v Pardubicích bude už v sobotu 28. září. Dubinský kros, lesní rovinatý okruh, který muži běží třikrát a ženy dvakrát. Pořadatelé tohoto letitého závodu zařazeného do Velké ceny východních Čech v bězích změnili termín z jara na podzim.

Desítku Hvězdy Pardubice ve stylu start cíl vyhrál Jirka Miler z Mladé Boleslavi za 35:55. Celkově druhá byla nejlepší žena závodu a loňská vítězka a rekordmanka závodu Kateřina Machová z pořádající Hvězdy Pardubice, která šla do závodu s ambicí na čas pod 38 minut, ale nakonec zapsala 40:38. Mužský traťák drží také letošní vítěz, ale z před několika let.

Desítka Hvězdy se dříve, v minulém století, běhala jako Běh osvobození. Běhalo se 25 km přes chrudimské náměstí a zpět po hlavní silnici. V dnešní době skutečně něco nepředstavitelného. Pak se i půlmaraton vracel po hlavní, otočka pod centrem Chrudimi, nakonec se tam i zpět běželo po vedlejší.

Pak z půlmaratonu byla Patnáctka Hvězdy Pardubice, to se běhalo obrátkově po obcích u Pardubic. V minulých letech začala tradice Desítky Hvězdy, kdy se v okolí stadionu na Dukle běhala čtyři kola.

A před třemi roky se začalo běhat deset kilometrů na tartanovém oválu, 25 kol. Tehdy vyhrál Jirka Miler z Mladé Boleslavi za 33:11 a Marta Fenclová z AC Pardubice – 39:18. Předloni za 34:44 Jan Janů z Hvězdy, dříve několikanásobný český šampion třeba v běhu do vrchu či na tři kilometry překážek. Vloni dal Jiří Chyba 36:04 a Kateřina Machová 39:06.