V sobotu, 10.8.2024, proběhl za účasti dvojnásobné mistryně světa a mistryně Evropy na 800 m Lídy Formanové už 39. ročník tradičního závodu v běhu do vrchu Janské Lázně – Černá hora, který každoročně prověří aktuální formu běžců před podzimní sezónou, kdy se koná více atletických vrcholů, a to nejenom těch krosových. Letošní trať doznala drobných změn, co do délky tak i profilu.

Z důvodu bezpečnosti jsme zvolili trať mimo hlavní silnici a vytyčili trasu přes tzv. velblouda – most sjezdovky, kde je závod silově nejnáročnější, aby posléze v dalších pasážích rozhodovala o celkovém pořadí spíše obecná fyzická vytrvalost. Startující tedy museli pokořit 7.2 km s převýšením 650 m.

Mezi muži (absolutně) se nejlépe vedlo Pavlovi Dvořákovi (*1982) z Atletiky Alojzov, který prolétl trať v čase 35:43 min.

Mezi ženami zvítězila s obrovským náskokem Pavla Schorná (*1980) z domácího klubu TJM, která proťala cílovou pásku v čase 38:39 min, což by mezi muži stačilo na vynikající 9. místo.

A protože sport nemá být pouze o dosažených vítězstvích a výkonech, je třeba také zmínit, že jsme se po hlavním závodě společně vydali na tradiční běh „Buď fit“.

Opravdu kdokoliv z příchozích, který měl v daném místě a čase chuť, si mohl zasportovat a užít si prostě a jenom tu neopakovatelnou radost z pohybu. Na zhruba kilometrovou trať se tedy postavilo široké spektrum účastníků (154), mezi kterými nechyběly osoby tělesně hendikepované, osoby dřívějšího data narození, ale i děti ať už po „vlastních“ běžící, nebo ty, které se nechaly teprve vézt v kočárcích svými nejbližšími.

Všechny, kteří absolvovali tento symbolický závod, jsme v cíli odměnili srdečnou gratulací a krásnou medailí, abychom se hned po vyhlášení výsledků a samotném zakončení začali pomalu těšit na další ročník, tentokráte jubilejní 40-tý v roce 2025, a možná i trochu troufale na Mistrovství světa veteránů v horských bězích, o které se ucházíme pro rok 2026, a které by mělo proběhnout kde jinde než v Mekce horských běhů v Janských Lázních. Ve městě, které nám vytrvale poskytuje nutnou podporu a zázemí, bez čehož by nebylo možné cokoliv organizovat. Za to patří zástupcům města velký dík.