AKTUALIZOVÁNO. V sobotu 9. června od 19 hodin mohou nadšenci běhání navštívit půlmaraton, který se bude konat v rámci běžeckého seriálu RunCzech ve své premiéře v Českých Budějovicích. Pořadatelé slibují velkolepou podívanou. Nejen díky prostředí, kde se tento závod uskuteční, ale i díky účasti světoznámých vytrvalců.

Mezi hvězdy se bezesporu řadí Eliud Kiptanui a Tadelech Bekele, Ivana Sekyrová a Jan Kreisinger. Keňský běžec Eliud Kiptanui je vítězem Volkswagen Maratonu Praha z roku 2010 a dosud držitel rekordu tohoto závodu. Mezi dalšími elitními běžci z 19 zemí celého světa budeme moci nalézt i závodníky z Uruguaje, Mexika či Nového Zélandu. Nicméně 37% závodníků je z jižních Čech.

V Českých Budějovicích dosud větší běžecký závod chyběl a tak možná mnoho jihočechů napadla otázka: „Co to vlastně půlmaraton je?“ Odpověď je jednoduchá. Jedná se o 21,097 km dlouhou trasu, která vychází z koncepce klasického maratonu. Na olympijských hrách jej prozatím nehledejte, avšak od roku 1992 se běhá v rámci Mistrovství světa.

Rychlá trať s mnoha nej

Na start se v sobotu postaví 2 000 běžců, kteří změří své síly na velmi rychlé trati. Tento přívlastek byl dle organizátorů vybrán na základě geografických parametrů města České Budějovice a podle výběru trasy, bez zbytečných zákrutů a vraceček.

Mezi nejmladším a nejstarším účastníkem je věková propast 58 let. Nejmladší běžkyni je totiž pouze 15 let a nejstarší běžec se může pochlubit věkem 73 let. Dalším úctyhodným faktem je i to, že se na start postaví Aleš Tvrdý. Pro tohoto sportovce, který poběží s transplantovaným srdcem, jenž už prověřil na Pražském maratonu, by neměl být půlmaraton problémem.

2 000 startovních míst a stejně je to málo

Bezmála před rokem bylo rozhodnuto o vydání 2 000 startovních čísel a již 4 týdny před závodem bylo beznadějně vyprodáno. Dnes organizátoři mluví o rozšíření počtu startujících do příštích let. Tento nebývalý zájem byl totiž naprosto nečekaný.

Souběžně s půlmaratonem se poběží i trojice doprovodných závodů. Bude to běh na 10 km, štafeta pro čtyři běžce (3×5 km + 6,097), jejichž kapacity jsou již také plně obsazeny a nesoutěžní běh na 3 km. Kdo by si chtěl v sobotu přijít zaběhat se svými nejbližšími, má jedinečnou šanci utkat se právě na Rodinném běhu, který bude na 3 km. Zbývá však už jen pár posledních volných míst a pokud nebude vyprodáno, budou k dostání i těsně před začátkem závodu na náměstí Přemysla Otakara II.

Nejzelenější závod

Závod bude startovat i končit na zmíněném náměstí v samém centru města a trať slibuje krásnou diváckou kulisu. Běžci se totiž budou pohybovat dle pořadatelů na „nejzelenějším“ závodě, který tento běžecký seriál může nabídnout.

Kombinace historického centra s přilehlými parky a nedalekým tokem dvou řek je pro konání půlmaratonu jako stvořená. Dle oficiálního prohlášení: „Pasáže okolo řek Malše a Vltavy dodají závodníkům v červnovém večeru sil do dalších kilometrů.“

I primátor města poběží

Celá trať je postavena dle mezinárodních standardů IAAF, a pokud se na této trati zaběhne výjimečný čas, bude díky tomu uznán do světových tabulek. I tento fakt na Budějovický půlmaraton nalákal mnoho světových běžců. Diváci si budou moci užít večer nejen povzbuzováním, ale i účastí v připravených doprovodných akcích.

Na bezmála hodinové tiskové konferenci to sdělil primátor města České Budějovice, Juraj Thoma, spolu se zástupci hlavních partnerů běhu. Sám primátor se v sobotu zúčastní běhu na 3 km, do budoucna pak dle svých slov plánuje natrénovat i na delší trať.

Proč právě České Budějovice?

Na konferenci byl přítomen i prezident společnosti Prague International Marathon Carlo Capalbo, který je nadmíru spokojený s výběrem trati a s kulisou, kterou České Budějovice nabízejí. Na otázku, proč byly pro konání tak významného běžeckého podniku vybrány právě České Budějovice odpověděl jednoznačně: „ Protože jsou krásné.“

Také uvedl, že cílem je zařadit České Budějovice na světovou mapu atletických míst. Jako druhý důvod či cíl zmínil, že velké procento lidí začíná být v České republice obézních a každá sportovní akce je tudíž vítána.

Běžci dostanou 7 000 litrů kvalitních tekutin

Významným partnerem běhu je společnost Mattoni, která již 18 let podporuje běžecké podniky po celé České republice a na Budějovickém půlmaratonu zajistí pro běžce 7000 litrů vody.

Však se také závod celým názvem jmenuje Mattoni Budějovický ½maraton. Tento podnik dokazuje, že není jen partnerem, ale bude i „fyzicky“ přítomen. A to doslova. Sám generální ředitel firmy Karlovarské minerální vody a.s., Alessandro Pasquale, vyběhne spolu s dalšími běžci na trať závodu.

Budeme svědky osobních rekordů?

Na tiskové konferenci byli samozřejmě i atleti, kteří se v sobotu na půlmaratonu představí. Eliud Kiptanui dle svých slov preferuje pro běh spíše teplé počasí. Takových 18 – 20 °C by pro něj bylo ideální, ale i pokud dojde na průtrž mračen, je odhodlán útočit na svůj nejlepší čas. To samé hodlá převést i keňská běžkyně Tadelech Bekele.

Z řad českých zástupců elitních atletů se na konferenci představili čeští olympionici Ivana Sekyrová a Jan Kreisinger, který je mimochodem občanem Českých Budějovic a s tratí je tak dobře obeznámen.

Budeme ho moci spatřit na pětikilometrové štafetové trati v týmu Fitness14. Jak s pobavením uvedl, jeho kolegové (Pavel Fashingbauer, Daniel Fekl a Róbert Štefko) ze štafety zatím moc netrénovali a předávku budou muset poladit ještě den před závodem. Daniel Fekl ale věří, že tato štafeta s časem 1:03 prožene i nejlepší běžce půlmaratonu.

Sám sdělil, že půlmaraton neběží především proto, že se zúčastnil před měsícem maratonu v Praze, kde pro něj bylo posledních 6km hlavně o psychice a překonávání bolesti. V dohledné době ho ještě čekají další běžecké podniky a tak nechce své tělo moc přemáhat.

Ivana Sekyrová podává v letošním roce vynikající výkony, což je dle jejích slov způsobeno hlavně tím, že byla zdravá a neprodělala žádná zranění. Na otázku, zda bude atakovat svůj nejlepší čas, odpověděla spíše váhavě. Rozhodne se dle svých slov až zítra po prvních kilometrech dle kondice, tak, aby neohrozila své další starty a Olympijské hry.

Poutník s pistolí a 160 km v nohách

V závěru tiskové konference došlo k několika kuriózním aktům. Marcus Hermann, člen poradního výboru pořadatelského týmu, chtěl přijít pěšky 160 km z Prahy až do Českých Budějovic, aby symbolicky předal startovní pistoli. Opravdu se ve zdraví dostavil a slavnostně tento artefakt předal.

Posléze byla podepsána smlouva, která zajišťuje Českým Budějovicím záštitu nad takto významným běžeckým podnikem až do roku 2016. Podpis proběhl bezprostředně po předání pistole a Juraj Thoma s úsměvem dodal: „Za svou politickou kariéru se mi ještě nestalo, abych podepisoval smlouvu, u které leží pistole. Ale všechno je jednou poprvé.“ Poté zástupci pořadatelů a primátor slavnostně předali atletům startovní čísla.

Fotbal, hokej nebo balet?

A jedna perlička na závěr. Pokud budete chtít být svědky kuriózního klání, rozhodně v sobotu přijďte. O pivní dárky od společnosti Budějovický Budvar se utkají zástupci českobudějovických prvoligových týmů HC Mountfield a SK Dynamo.

Změří své síly však netradičně mimo ledovou plochu nebo fotbalové hřiště, a to v běhu. Na start se také postaví členové baletu Jihočeského divadla, kteří možná tyto sportovní kolegy, díky své tělesné stavbě, strčí do kapsy. Uvidíme, jak tento souboj dopadne.

Web závodu


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“