Dle informací ze stránek KRB Chrudim šedesátník Karel Hausvater zemřel o víkendu při dopravní nehodě.

Pro připomenutí jeho osobnosti využiji vlastní sedm let starý text: „Na středečním Monaku se doslova nadpozemských poct, které zde doposavad patřili výhradně další legendě – Jirkovi Soukupovi, dostalo Karlu Hausvaterovi z Hradce Králové. Karel prostě vstoupil mezi monacké běžecké bohy. Jako 23 závodník historie tohoto běhu totiž absolvoval stý start. Byl dekorován před nastoupenou jednotkou šerpou a dostal o tomto výkonu potvrzení. Karel navíc běhá výhradně dlouhou trať.“

„Kluci mi udělali radost,“ pravil tehdy dojatý jubilant po závodě.

Karel je atletická legenda brněnské atletiky. Z mládí má zaběhnutý maraton za 2:27 a desítku něco málo nad třicet minut. Je třeba vítězem prvního ročníku Hradeckého krosu a když jsem srovnal jeho tehdejší, přes třicet let starý čas, s výkonem posledních vítězů, byl Karel o x minut lepší!

Karel nepolevil v běžecké nasazení ani ve starším věku a novou motivací se pro něj stal orientační běh.

Žil v domku na Novém Hradci Králové, který postupně opravoval. S manželkou vychovali dva potomky. Dcera je lékařskou a žije v Belgii, syn je inženýr a po studiích zůstal pracovat v Brně.

Jistou dobu jsme vzhledem k blízkosti našich pracovišť byli doslova v denním kontaktu. V posledních letech se naše cesty rozešly i vzhledem ke změně zaměstnání u Karla. Jako stavař měl nyní starosti na magistrátu města výstavbu stadionu v Hradci Králové. S Karlem mám a budu mít navždy spojenou vzpomínku na jiného borce Jirku Tomana, čtvrtého čtyřicátníka z Běchovic, který také zemřel při dopravní nehodě. Nehoda se stala o víkendu a měli jsme s Jirkou domluveno setkání ve středu. Právě při cestě na něj mi Karel zavolal a ušetřil mě určitě trapné situace.

Kluci na vás oba nemohu nikdy zapomenout!