Autoři slovníků moc dobře vědí, proč k charakteristikám ročních období nedávají podrobné informace a omezují se pouze na časové vymezení. Kdyby se o to totiž pokusili, celá slovníková definice by se jim rozsypala jako domeček z karet. Zažité představy, realita a vlastní zkušenosti totiž často nejdou ruku v ruce!

Jaro je nádherné! Po dlouhé a tmavé zimě se nemůžeme dočkat, až odhodíme tři vrstvy oblečení, až nás začnou laskat teplé paprsky jarního sluníčka, až se budeme kochat rozkvetlými loukami a tou krásnou zelení, která nám přes zimu tolik chyběla. Občas se však stane, že přijde duben a venku je pořád zima, pošmourno. Místo sněhuláků stavíme velikonoční zajíce ze sněhu a stále nosíme zimní výbavu.

Léto! Čas dovolených a prázdninových radovánek. Naše výběhy zakončujeme u vychlazeného nápoje, výčet našich sportovních aktivit je nejpestřejší za celý rok a toho světla! Nejraději bychom běhali před prací, v obědové pauze i po práci. A proč nevyužít také příjemného počasí i večer, když už všichni spí? Někdy je však léto takové, že si už v červenci myslíme, že tepla už bylo dost na celou sezónu. A ono ejhle, v srpnu je vedro ještě větší. Vzpomínky na zimní výběhy v minus deseti tak chladí alespoň na mysli.

Podzim je běžecky asi nejdivočejším obdobím. Počasí už není tak stabilní, den se zkracuje, teploty klesají. Když se vyvede babí léto, v žilách nám koluje spousta pozitivní energie. A když se za okny žení všichni čerti a stromy se klátí pod poryvy větru, žilami nám naopak koluje spousta výmluv, proč dneska nejít běhat. Ze skříní vytahujeme další vrstvy oblečení, měníme baterky do čelovek a někteří spáči se koncem období ukládají k zimnímu spánku.

Zima je prostě zima. Na ulicích leží mokrá břečka, do práce a z práce chodíme za tmy, výběhy za denního světla se konají většinou jen o víkendech. A když se někdy podaří vyběhnout v lehkém mrazu, na čerstvém prašanu a s nesmělým sluncem na obloze, prvních deset minut přežijeme jen díky vzpomínkám na ty červencové třicítky, kdy nám bylo horko jen ve vlastní kůži.

Ať prší, sněží, mrzne, fouká nebo svítí slunce jako divé, buďme rádi, že toho můžeme zažít tolik! V tropech nebo na Antarktidě by nám mohli závidět.