Víno s přívlastkem je mezi vinaři vysoce ceněné, splňuje přesně stanovená kritéria, je to prostě elita. Tak, jak si někdo neumí představit večeři bez sklenice dobrého vína, tak ani snad žádný výběh v mokrém terénu se neobejde bez řádné porce bahna. A proč by i něco tak hnědého a nevzhledného nemohlo mít své vlastní přívlastky?

Bahno lepivé – takové, které nakrásně obalí naše milované trailovky, přesně zapadne do vzorku podrážky a udělá z nich prvotřídní brusle.

Bahno mlaskavé – je věrným společníkem běžců samotářů. Při došlapu se projevuje roztodivnými zvuky, jejichž notový zápis by byl hoden minimálně vlastního zpracování v podání České filharmonie.

Bahno kradoucí boty – někdy je ho tolik a je takové konzistence, že nám doslova krade boty z nohou! Pak nastává hra kdo s koho.

Bahno klouzavé – jde ruku v ruce s bahnem lepivým. Vyznačuje se perfektními skluzovými vlastnostmi, které občas způsobí exkluzivní baletní kreace či detailní průzkum terénu doslova na vlastní kůži. Barevné efekty na našem oděvu jsou pak speciálním bonusem.

Bahno zaschnuté – tento typ se na trailovkách usazuje pravidelně v období od listopadu do března. Pokud zrovna nenasněží, skvějí se naše jindy barvami zářící boty odstíny hnědé. Bota je pod tím nánosem o několik gramů těžší a s každým krokem trocha bahna odpadne. Řeknu vám, sousedi bezpečně poznají, u kterých dveří mají nadávat na nepořádek v domě.

Bahno smradlavé – jedná se o kombinaci bahna a vy víte čeho. K botám nemáme ve zvyku přičichávat, v případě tohoto typu to ani není potřeba – z toho odéru je více než jasné, že jsme si domů přinesli kromě bahna i bonus navíc.

Tak vzhůru do terénu ověřit si teorii v praxi a nezapomeňte na eleganci a všudypřítomný úsměv, i kdybyste toho měli už doslova plné kecky.