Nechcete a vlastně ani nemůžete přestat, ba naopak – toužíte se zlepšovat a zlepšovat, zvládnout delší vzdálenost, zaběhnout v lepším čase a tempu? Znáte to? Pokud ano, stejně jako velká část národa jste dostali běžeckou horečku. Samotná píle však k tomu, abyste dosáhli lepších výsledků, mnohdy nestačí, a proto pro vás Rajec spolu s ultramaratoncem a zakladatelem první Běžecké školy Milošem Škorpilem přináší několik rad včetně speciálního běžeckého taháku.
S pitným režimem pomůže tahák
Správně nastavený pitný režim při běhu je hnacím motorem, který zvýší váš výkon. Volit byste ho měli vždy v závislosti na vnějších podmínkách i délce a profilu trasy a na jeho úpravě začít pracovat přibližně 2 hodiny před startem. Ideální je vypít sklenku pramenité vody 20 – 30 minut před během, v jeho průběhu pak tekutiny přijímat raději častěji, ale v malých dávkách.
Konkrétně v průběhu jedné hodiny rekreačního běhu vypít 0,5 až 0,8 litru, nejlépe rozložených do 4 – 5 dávek. Myslet na doplňování tekutin je důležité ale i po běhu. Pokud si nejste jisti kolik a čeho máte vypít, běžeckou školou Vám v tomto případě pomůže projít jednoduchý běžecký tahák.
![](https://farm6.staticflickr.com/5630/20488804258_f9f1efe6ae_o.jpg)
Zásobárna energie není bezedná
Pokud se rozhodnete pro delší vzdálenost, než je 10 km nebo běh, který bude trvat přes jednu hodinu, měli byste kromě tekutin – nejlépe ve formě pramenité vody – doplňovat také energii. Pokud jste navíc pouze hobby běžec či běžkyně, při doplňovaní energie si vystačíte s přírodními zdroji, jako jsou datle, rozinky, banány, případně hroznový cukr.
Naopak výkonnostní běžci a běžkyně, jimž hodně záleží na výkonu, mohou sáhnout po energetických gelech a speciálních energetických tyčinkách. Pokud se chystáte na velmi dlouhou vzdálenost, pak doplňujte tekutiny, soli a energii kvalitním teplým hovězím, kuřecím nebo zeleninovým vývarem s nudlemi.
Začněte volněji, jen tak dokážete běžet v závěru svým tempem Ať už trénujete nebo stojíte na startu závodu, nezapomínejte na to, že rozbíhat se musíte pomalu a volně. V tempu, v kterém se vám pohodlně dýchá, běžte prvních deset minut, tedy přibližně dva kilometry. Během této doby se soustřeďte na dýchání, abyste své tělo dostatečně naplnili kyslíkem a mohl se vám rozeběhnout metabolismus tuků.
Teprve poté zvolna zrychlujte na tempo, v němž chcete trénink nebo závod běžet. Pokud hned od startu vypálíte svým maximálním tempem, vaše tělo vám nebude po spotřebování krevního cukru schopné dodat energii pro váš běh, a tak vám zákonitě dojde v době, kdy to budete nejméně čekat.
Pohodový běh rovná se pohodlná obuv
Běžeckou obuv by měly vybírat především vaše nohy, nikoliv hlava. Nedbejte tedy tolik na to, jak vám boty ladí k běžeckému oblečení, důležité je, jak se v nich cítí vaše nohy. Běžecká obuv by měla být dostatečně široká, aby se při došlapu mohly prsty roztahovat, musí být lehká a dostatečně pružná tak, že když ji zkusíte v ruce různě zkroutit, nebude vám to činit žádný problém. Pružnost boty je důležitá proto, aby nebránila noze k odvalení dopředu – nebrzdila vás! Pokud jde o značky, je zcela jedno, jakou zvolíte, když dodržíte výše zmíněné rady.
Vyběhněte s pocitem mírného chladu
Na běh se oblékejte tak, abyste při rozběhnutí pociťovali mírný chlad. Po pěti minutách dosáhnete teplotního komfortu, zároveň se nebudete tolik potit, regulovat teplotu rozepínáním a zapínáním oblečení, a proto se nenachladíte.
Zpotit se a vychladnout – nejčastější příčina nachlazení!
Po tom, co doběhnete, se co nejrychleji převlečte do suchého. Rozhodně nezůstávejte v mokrém oblečení do chvíle, než začne vaše tělo po doběhu vychládat, to je nejčastější příčina nachlazení, nikoliv nízká teplota nebo špatné počasí, jak si mnozí myslí!