V unikátní rezervaci na Králickém Sněžníku startuje v sobotu pátý ročník Salomon Trail Running Cupu, největší celostátní seriál trialových běhů. Letos přináší dvě nové originální zastávky.

První bude Salomon Citytrail Ostrava na 13 km, úplně nový závod v čase konání a ve spolupráci s hudebním festivalem United Colours of Ostrava. Druhou pak Skymarathon Krkonoše, drsná porce 47 km po hřebenech nejvyššího českého horstva s převýšením 4 800 metrů. „Obrovský zájem běžců o něj nás až překvapil. Máme vyčerpanou kapacitu čísel pro hlavní závod, nabízíme ale 15 km kratší trasu s nádhernými výhledy,“ říká Martin Dvořák z organizačního týmu STRC.

K tomu zůstávají v programu závody, prověřené kvalitou i oblíbenosti v uplynulých letech. Vedle běhu z Dolní Moravy na Králický Sněžník a zpět (30 km), Salomon Citytrail Praha na Petříně (11 km), Lipenský půlmaraton (21 km), Beskydská 15 v Čeladné a Běh přes motolské jamky v Praze (8 km), který se bud ucházet o mistrovství republiky a pak i Evropy v krosu. Po dvouleté pauze se vrací v prodloužené verzi na 17 km také Ještěd.

„Chceme dát běžcům takové závody, jaké máme sami rádi. V nádherné přírodě, ale zároveň obtížně, aby tvořily výzvu. Prioritní je pro nás zážitek. Nechceme se podbízet, nečerpáme na to státní peníze. Stále stoupající zájem účastníků i jejich ohlasy nám dávají najevo, že jdeme správnou cestou,“ dodává Dvořák.

Ostatně zážitkovou linii potvrdila i prezentace seriálu v pražském Klubu cestovatelů, kde se jako občerstvení – připravené kuchaři-běžci (v jídelním lístku můžete číst i jejich měsíční kilometráž…) – podávali kobylky a červi na přírodno…

„Běhám STRC moc rád, líbí se mi,“ potvrzuje Robert Krupička i Jan Zemaník, přední čeští trailoví běžci, kteří se chystají na úvodní závod na Dolní Moravu. „Rád bych si zaběhl i něco delšího, pokud se mi to vejde do tréninkového plánu, láká mě to,“ říká olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, který už běžel třeba v Motole.

Běhy STRC jsou proslulé také svoji atmosférou a především kvalitním závodnickým servisem za rozumnou cenu startovného. Služby se letos rozšiřují – kromě testování běžeckého materiálu Salomon a Suunto, sms výsledků, nabídnou třeba závody hlídání dětí, pamětnické medaile i jídlo a pití po závodě anebo vouchery na lekce v běžeckých školách. A také společné tréninky na tratích v týdnech před startem.

„V každé destinaci se kromě hlavního závodu chystá i běh na kratší vzdálenost pro ty, kdož si pro začátek netroufnou. Můžete běžet jako tým, nebo dvojice,“ doplňuje ještě Dvořák. To platí už teď pro Dolní Moravu, kde se (zase) nebude plašit linduška při hnízdění.

Citytrail Praha navázal také spolupráci s Běchovicemi. Jeden z nejmladších běhů v Praze a ten nejstarší v Evropě se dohodli na společné prezentaci a marketinkové podpoře. Potvrdil to Milan Beneš, který má na atletickém svazu na starosti běhy mimo dráhu.

STRC 2015

13. 6. Dolní Morava 30 km

27. 6. Salomon Citytrail Praha 11 km

18. 7. Salomon Citytrail Ostrava 13 km

8. 8. Skymarathon Krkonoše 47 km

23. 8. Lipno 21 km

20. 9. Ještěd 17 km

10. 10. Čeladná, Beskydská 15 km

1. 11. Běh přes motolské jamky 8 km

Veškeré informace najdete na www.strc.cz nebo na facebooku