Jak se ukázalo, jednoprocentní sklon není jediným běžně rozšířeným výmyslem…

Nastavujete sklon svého běžeckého pásu na jedno či dvě procenta, abyste tak co nejvěrohodněji napodobili podmínky běžného silničního běhání?

Pokud ano, a navíc tomu věříte, ihned s tím přestaňte! Je to totiž naprostý nesmysl a jen byste lhali sami sobě.

K výsledkům nedávno dospěla na svém blogu vynikající biomechanička Casey Kerrigan.

Jste-li na tom stejně jako my, pravděpodobně se taky cítíte pěkně zklamaně a hloupě. Nikdo přece nemá rád, když se dozví, že několik let věřil nesmyslným mýtům.

Doufáme taky, že teď dobře sedíte. Není to totiž všechno! Šokujících informací máme pro vás mnohem víc.

Série článků Remy´s World z Runnersworld.com se informacím o běhacích pásech věnovala hlouběji a přišla na to, že polopravd o tomto často využívaném tréninkovém stroji existuje mnoho.

Nabízíme zde dvanáct nejrozšířenějších a nejpozoruhodněj­ších mýtů:

1. Provozujete-li sex na běhacím pásu, nemůžete otěhotnět: OMYL! Můžete, a pravděpodobně taky otěhotníte. Věřte nám.

2. Údaje o spálených kaloriích jsou vždy přesné: OMYL! Běžecký pás vám pěkně lže.

3. Eskymáci mají ve slovníku celkem sto různých variant pro slovní spojení „běhací pás“: OMYL! Ve skutečnosti mají jediné – jsou to překvapivě slova „běhací pás“.

4. Nazývat běhací pás (treadmill) továrnou na sny (dreammill) je hrozně skvělé: OMYL! Ve skutečnosti je to spíše trapné. Tak to laskavě přestaňte dělat.

5. Chlápek vedle vás si vůbec nevšímá toho, že mu svými speciálními špionskými schopnostmi koukáte na displej a zjišťujete tak, jak rychle běží: OMYL! Všiml si a cítí se za vás pěkně trapně.

6. Popadnout rukojeť pásu, dělat u toho pravou rukou točivé pohyby a ještě k tomu navíc vydávat zvuky je naprosto skvělá záležitost: OMYL! Je to ještě lepší, než si myslíte. Vlastně je to ta nejlepší činnost na světě!

7. Na jižní polokouli jezdí pásy opačným směrem: OMYL! Vždy jedou proti směru hodinových ručiček, bez ohledu na to, kde jsou.

8. Běžecké pásy musí mít ze zákona šedou nebo černou barvy: OMYL! Není důvod, proč by nemohly být zářivě žluté, modré nebo růžové. Jen si dávejte pozor, aby si vás při natírání nevšimli majitelé posilovny.

9. Pád na běhacím pásu je nebezpečný: OMYL! Je to hrozně vtipné, jak dokazuje následující video:

10. Pokud do něj zadáte svůj PIN špatně, běžecký pás přivolá policii: OMYL! Takhle funguje bankomat. No, ve skutečnosti tak nefunguje ani bankomat.

11. Ta sympatická mladá slečna na vedlejším páse se do vás očividně zakoukala: OMYL! Kéž by to byla pravda.

12. Lidé běžící na páse se neustále usmívají: OMYL! Platí to pouze pro reklamní fotky.