Vskutku luxusní soupisku elitních běžců nabídne Sportisimo 1/2Maraton Praha, který se koná už 5. dubna.

Šest mužů se zaběhnutými časy pod hodinu, to tu ještě nebylo. Stejně jako pět žen s časy pod 1:09.

„Tolik kvalitních běžců jsme tu ještě neměli,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů závodu. Největší hvězdu Atsedu Tsegaye z Etiopie získala už v prosinci. Ten tady v roce 2012 běžel 58:47, čtvrtý nejlepší půlmaratonský čas historie a má tak trať skvěle zapsanou „v nohou“. Muž, který spolupracuje s legendárním Haile Gebrsellasiem se vrací po osmnácti měsících po zranění. Ukázal se už v prosinci při vítězství v Dillí za 59:12.

„Čím lepší běžec, tím větší zájem dalších kvalitních závodníků, protože ve skupině se dá útočit na lepší časy. Doufáme, že nám vyjde oproti posledním dvěma letům i počasí, to je nesmírně důležité,“ dodává Jana Moberly.

Dva pozvaní vodiči pomohou rozběhnout rychlé časy také pro Philemona Lima, prvního muže, který na české půdě běžel půlmaraton pod hodinu. Henryho Kiplagata, jemuž k tomu tady před dvěma lety chyběly dvě vteřiny. Anebo další Keňany Roberta Chemosina, Petera Kiruie, Cybriana Kotuta a Gideona Ngatunyho. Objeví se i výteční běžci z Eritreje, Jižní Afriky, Zimbabwe či Ruska.

Také ženská jména slibují vysoké očekávání. Joyce Chepkirui už dokázala běžet 1:07:03, pod 1:08 umí i Worknesh Debele z Etiopie. Její krajanka Firehiwot Dado vyhrála Newyorský maraton 2011, skotská běžkyně Susan Partridge patří k nejlepším v Evropě a v Praze již také běžela.

Spolu s nimi poběží mezi 12 500 účastníky i nejlepší čeští vytrvalci Jiří Homoláč, Jan Kreisinger a Robert Krupička. Souboj dvou generací se odehraje mezi ženami. „Jsem zvědavá, zda dravé mládí v podání teprve 18leté Anežky Drahotové či 24leté Lucie Sekanové, která se v Praze chystá na svůj první půlmaratonský start, pokoří zkušené běžkyně, čtyřicátnice Ivanu Sekyrovou a Petru Kamínkovou,“ těší se Jana Moberly.

Pořadatelé nabízejí také vysoké odměny. Pro světové běžce celkem 18 000 eur, tj. v přepočtu téměř půl milionu korun, pro nejlepší Čechy celkem 54 000 Kč. K tomu 60 000 eur, tj. 1,53 milionu Kč za světový rekord (58:23, resp. čerstvě 1:05:12). Dále i 25 000 eur pro vítěze za čas pod 59 minut, resp. 1:07 (ženy).