Tak přesně s touto informací, přišel v pátek 7. 6. 2013 Jan Kreisinger na tiskové konferenci, konané k příležitosti Mattoni půlmaratonu v Českých Budějovicích. V sobotu 8. 6. bude na náměstí Přemysla Otakara II, odstartován již druhý ročník tohoto prestižního běžeckého závodu.

Dnes již není možné se do závodu zaregistrovat, protože 2500 startovních čísel je beznadějně vyprodáno, ale ještě máte šanci zažít unikátní maratonskou atmosféru, alespoň na rodinném 3 km běhu.

Kreisinger si věří

Na konferenci se představili jak zástupci RunCzech, statutárního města České Budějovice, ale i zástupci z řad sponzorů a samozřejmě elitní atleti, kterým byla slavnostně předána startovní čísla. Jak již bylo v úvodu nastíněno, Jan Kreisinger, současně nejlepší český vytrvalec, bude útočit na český půlmaratonský rekord.

„Už od středy tomu věřím,“ uvedl Kreisinger, který dle svých slov podstoupil ještě ve středu dolaďovací trénink. Ten ho utvrdil, že by to mohlo v sobotu vyjít. „Akorát se trochu oteplilo, což nemám moc rád.“

No tak uvidíme, zda ho teplejší počasí zbrzdí či nikoliv, ale jistě budeme svědky famózního výkonu. Spekuluje se o taktice, kterou Kreisinger na závod zvolí. Zda část tratě poběží s Petrem Pechkem, nebo nasadí své strojové tempo, kterým proletí celý závod. Nejspíš se vše rozhodne až na startu.

„Nerad bych běžel prvních 5 km moc rychle a pak toho litoval, ale uvidíme,“ řekl Kreisinger.

V závodu uvidíte nejen elitní atlety, ale i hokejisty a fotbalisty Českých Budějovic. Jako loni poběží obě mužstva štafetu. Hokejisté se představí ve složení Michal Mrázek, Roman Horák, Milan Guláš a Filip Novák. Ten byl také účasten na tiskové konferenci. „Ať si na nás páni profesionálové dávají pozor, alespoň na startu. Přeci jen jsme zvyklí mít široká ramena.“ Hlavně aby někomu neudělili v úzkých uličkách bodyček :-).

20. nejrychlejší půlmaraton světa

Kolik znáte půlmaratonů? Po světě jich najdeme tisíce a i přesto je půlmaraton v Českých Budějovicích dvacátým nejrychlejším z nich. Nicméně pořadatelé očekávají letos trať ještě o něco rychlejší. Zda budeme svědky traťového rekordu, tak to bude záležet hlavně na největším favoritovi z Keni, Nicholas Manza Makakyovi, který se postaví na start se startovním číslem 1. Traťový rekord loňského roku drží Keňan Chebii s časem 0:59:49, který se letos v Českých Budějovicích nepředstaví.

Trať nedoznala do letošního ročníku zásadních změn, nicméně očekávané zrychlení je způsobeno vynecháním seběhu na cyklostezku, čímž se určitě nejednomu běžci uleví. Jednou malou perličkou je i fakt, že dvě elitní africké běžkyně, aspirující na výborný čas, získaly vízum až včera odpoledne a tak tráví dnešní den v letadle.

Organizace opět bude perfektní

Carlo Capablo, jako předseda organizačního výboru RunCzech, velmi ocenil loňskou spolupráci na přípravě ½ maratonu. I letos budeme určitě svědky dokonalé koordinace, která zajistí bezproblémový průběh. Již dnes na celé délce trati probíhají první přípravy a město je doslova v obležení informačních tabulí, o zítřejších omezeních dopravy. Na trati bude zajištěn dostatečný počet občerstvovacích stanovišť, o jejichž obsluhu se postará dav nadšených dobrovolníků.

I to je předpokladem pro to, aby České Budějovice získaly stříbrnou známku Mezinárodní atletické federace IAAF, která klade pro její udělení přísná pravidla. Tato pravidla, jako je organizace, výběr trati, kvalita atletického pole a další, budou v ČB naplněna. Je tedy jen otázkou času, kdy k prestižnímu přídomku „20. Nejrychlejší půlmaraton“, přibude i další mezinárodní ocenění.

Trocha pomoci

Nedávné záplavy se bohužel nevyhnuly ani Jižním Čechám. Proto každý, kdo se ještě zaregistruje do sobotního rána do rodinného běhu na 3 km, bude oceněn nejen radostí z pohybu, ale i dobrým pocitem, že jeho peníze jdou na dobrou věc. Každé startovné, které bude připsáno od pátku 11:15 do soboty, půjde na pomoc zdejšímu nejpoškozenějšímu městu, Putimi. Proto využijte možnosti se ještě zapojit do půlmaratonského dění. Atmosféra bude jistě nezapomenutelná a ještě pomůžete dobré věci.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“