Dva výbuchy v intervalu 12 sekund, otřásly cílem 117. Bostonského maratonu, zabily dosud tři lidi, včetně 8-letého chlapce, zraněno bylo více jak 130 lidí, a zanechaly chodníky zalité krví.

Zdravotníci čekající na starost o doběhnuvší závodníky s pomocí jako například zalepit puchýře nebo ošetřit odřené koleno se náhle ocitli v situaci, kdy ošetřovali život ohrožující zranění jako ztrátu končetin v den, kdy se svátek v Bostonu – Patriots Day, změnil v neskutečnou tragédii. Záchranáři vběhli mezi zraněné, i když mohli očekávat další výbuchy, popisuje na svém webu Boston.com.

Exploze vysklila okna, vychrlila dým k nebi, a zanechala oběti naskládané na sobě ve scéně, která nejvíce připomínala bitevní pole než den radosti v Bostonském přístavu. Výbuchy nastaly v 14:50, pár hodin poté co elitní závodníci doběhli do cíle.

Asi 30 lidí bylo převezeno do nemocnice pod červeným kódem (znamená život ohrožující zranění), čímž hrozí, že se zvýší v nejbližších dnech počet mrtvých.

Ve Washingtonu D.C., a všech dalších státech byly vlajky sníženy na půl žerdi jako soucit s Bostonem.

My zjístíme kdo to spáchal, zjistíme proč to udělali, sdělil prezident Obama. To zodpovědné individuum, či zodpovědná skupina plně pocítí tíhu spravedlnosti.

Masivní vyšetřování bylo zahájeno v pondělí večer pod vedením FBI, Back Bay byla uzavřena aby se zabezpečilo místo činu. Federálové minulou noc sdělili, že vyšetřování je velmi aktivní a probíhá plynule. Byla vyslechnuta nejméně jedna osoba v nemocnici, dle zdrojů z rodinného kruhu vyslýchaného.

Jakákoliv událost s více výbušnými náložemi, tak jako tato, je prostě akt teroru, a jako akt teroru bude i řešena, řekl mluvčí Bílého domu. Ještě nevíme kdo útok nachystal a během vyšetřování musíme určit zda to bylo naplánováno a nachystáno teroristickou skupinou cizí či domácí.

Jak dále uvedl Boston.com, vyslýchaný je Saudské národnosti, byl zpozorován v prostoru pro běžce aniž by se účastnil a poté byl viděn jak prchá z místa výbuchu, sdělil policejní zdroj který mluvil s někým kdo se účastní vyšetřování FBI. Tento vyslýchaný spolupracuje s agenty FBI, řekl že je studentem bostonské univerzity a výbuchy nemá nic společného a že utíkal protože byl vystrašený. Vyšetřovatelé muže nepovažují za pachatele. Nikdo nebyl zadržen nebo zatčen.

Zdravotníci včera pozdě v noci sdělili, že testy obětí neukázali radiaci nebo známky biologického útoku. Mnoho lidí bylo zraněno letícími šrapnely, ale nezdá se, že by byly bomby obalené hřeby nebo něčím podobným co by mohlo zvýšit zranění.

Twitter a Internet jsou zaplaveny kondolencemi v souvislosti s výbuchy. Policie zpochybňila publikované zprávy o tom, že vyšetřovatelé nalezli jednu nebo více nevybuchlých bomb.

Policie také v pondělí večer prohledala budovu na Revere Beach Parkway, a nastolila směr pátrání, kterým se bude ubírat vyšetřování, jak sdělil zdroj obeznámený s pátráním.

Město ze kterého před 11 lety vzlétlo z Loganova letiště letadlo spojené s útokem 11. září, bylo terorismem zasaženo opět. V den kdy je pozornost sportovního světa zaměřena na Boston.

V Dorchesteru se v pondělí v noci sešli místní k hromadné soustrastné chvíli k památce osmiletého Martina Richarda, který byl zabit při útoku a jeho matka a sestra utrpěly zranění.

Útok přerušil nejprestižnější silniční závod planety, na kterém se potkávájí běžci z celého světa, a navždy se zapíše do dějin jako Maratonské pondělí.