Závodům na Moravě budou v sobotu a neděli vévodit Běh na Pustevny a další etapa populárního LYSACUPU, naopak v Čechách ultra akce Pražská stovka. V pátek 7. prosince startuje tento ultra trail nebo chcete-li dálkový a turistický pochod už podevatenácté. Kdo víc, než Olaf Čihák, hlavní organizátor akce, by nám k tomuto závodu mohl říci?

Jak ses Olafe dostal k organizování Pražské stovky?

Jako zarputilý stovkař jsem se v devadesátých letech rozhodl uspořádat po vzoru jiných akcí i stovku v Praze. Nějaké zkušenosti jsem už měl z Týništských šlápot, které pořádám už od roku 1991.

Pořádáš ještě nějaké další dlouhé běhy nebo turistické pochody?

Mimo Pražské stovky již zmiňované letní Týnišťské šlápoty. No a ještě pomáhám kamarádům na dalších akcích jako jsou Brtnické Ledopády, Jarním Šluknovskem, Loučení turistickým rokem a taky některých akcích KČT Trilobit Barrandov. Oni pak zase pomáhají mě.

Vraťme se ale zpět k P100. Prvního ročníku se roce 1994 zúčastnilo 13 lidí, loni už jich bylo 422. Kolik lidí je k závodu přihlášeno v tuto chvíli a kolik se jich nakonec na start postaví?

V této chvíli je přihlášená necelá pětistovka. Kolik lidí se nakonec postaví na start si ani netroufám odhadovat.

Kdo jsou favorité mezi muži? A co ženy?

Je mi velkou ctí, že mohu říct že na letošní Pražkou stovku přihlásila opravdu elita českého ultra trailu. Mezi favority patří jistě trio loňských vítězů Pražské stovky Zbyněk Cypra, Honza Zemaník a Rostislav Filipec.

Dále jsou to vítězové akcí 5BV a Horská výzva Martin Stárek, Tomáš Svoboda a Jakub Řídel. Znalci však za hlavního favorita považují specialitu na běh do vrchu Honzu Havlíčka. Takovou vzdálenost sice ještě nikdy neběžel. Ale při opakovaném vítězství na ŠUTRu, kde letos na podzim předběhl i Dana Orálka, prokázal že ultra umí a to velice rychle.

Mezi ženami bude asi největší souboj mezi loňskou vítězkou Pražské stovky Boženou Kováčovou a vítězkou 5BV Klárou Rampírovou. Do bojů o přední pozice opět určitě zasáhne i veteránská mistryně Evropy v Rogainigu Magda Horová nebo Alena Cermanová.

Ze Slovenska dorazí vítězka Nízkotatranské stíhačky Michaela Polakovičová.

Překvapit však může i někdo ze zahraničních borců. Ve startovní listině je zhruba třetina cizinců a těžko odhadovat jejich výkonost. Takže se klidně může opakovat situace z roku 2010, kdy ve sněhu a arktickém mrazu porazila polsko-ukrajinská dvojice Irenusz Valuga a Konstantin Marchenko naše borce o více než dvě hodiny.

Ne každý si troufne ujít nebo uběhnout sto kiláků. Máš připraveny i nějaké kratší trasy?

Jako každý rok jsou připraveny i kratší doprovodné dálkové a turistické pochody noční 60 km a denní 62 km, 40 km, 22 km.

Co bys doporučil nováčkům, aby nezabloudili a co by si hlavně měli vzít sebou? Počasí v prosinci může být zrádné.

Určitě by si měli vzít mapu nebo GPS navigaci. Zvlášť běžci co jsou zvyklí běhat spíš po městě a v lese se příliš neorientují. Oblečení je třeba řešit až podle aktuálního počasí. A může být velice různorodé! No a asi největší hlavní rada pro nováčky je nepřepálit začátek!

Před měsícem jsi absolvoval 5 Beskydských vrcholů. Jsou si v něčem P100 a 5BV podobné?

Podobná je vzdálenost a čas strávený na trati. Jinak jsou to dost odlišné závody. 5BV je orienťák s tajnou trasou, kterou se člověk dozvídá postupně a hlavně se běží ve dvojicích. Pražská stovka je závod jednotlivců po přesně určené trase.

Kolik kilometrů bude letos hlavní závod měřit a proč jste tak dlouho „tajili“ kudy se poběží?

Přesnou trasu ještě stále dolaďujeme. Zatím jsme na nějakých 123 km.

Nelíbí se mi trend který je na B7, kdy si místní borci trať i několikrát dopředu prochází. Proto trasu tajíme. Nic podobného dříve na stovkách nebylo. Říkám si jestli to ty, co jdou trať B7 několikrát do roka, bude vůbec při závodu samotném bavit?

Čtenáře na facebookovém profilu závodu stále napínáš… Libor Pavlík tam zmiňuje, že se s přáteli na HROBu (Mistrovství České republiky v horském orientačním běhu, poz. red.) bavili, že za pár let bude Pražská stovka znamenat 100 mil nebo třeba Petr Luberda říká: „Před vstupem ČR do Schengenu to nebylo tak hrozný, to mohl člověk tušit, že dál než po hranice trasa nepovede. Ale teď Olafovu fantazii nad trasami svazují už jen břehy oceánu na západě, moří ze severu i jihu a na východ radši nehledět… Jedna paní má jisté obavy, a že prý musí jít v pondělí do práce a dokonce jeden diskutující tě upozorňuje, zda víš, že pokusy na lidech jsou zakázané ? :-) Znamená to, že P100 bude letos nejdelší v historii, a že se v dalších letech bude dále prodlužovat?

Nejdelší Pražská stovka to jistě letos nebude. Nejdelší zatím byla v roce 2000 a to bylo necelých 140 km. Ale uvidíme příští rok, to bude 20. ročník a tak musím vymyslet něco speciálního. :-b

Prý jste taky museli změnit trasu kvůli nočnímu odstřelu divočáků?

Trasa bohužel nepovede Záhořanským dolem, kde probíhá noční odstřel divokých prasat.

A poslední otázka. Jeden ze spolufavoritů Zbyněk Cypra se táže, zda budou v cíli, stejně jako loni, „lahváče“?

Lahváče budou tradičně na nočních kontrolách a pokud zbude, tak i v cíli :-)

Web pořadatele

Pražská stovka na Facebooku