Běžci nejsou stejní, každý je unikát. V otázce na běh s hudbou se přesto dělí na dva tábory. Jsou běžci, kteří na běh se sluchátky nedají dopustit i běžci, kteří hudbu při běhu nesnesou. Pojďme se podívat, jak jednotlivé skupiny argumentují i co se pro zájemce o běh s hudbou nabízí…

S hudbou je to rychlejší

Někteří si již běh bez hudby nedovedou představit. Sestaví si playlist podle tempa, v jakém chtějí trénovat a je to. Těch pár desítek gramů jim nijak nevadí, stále častěji si pak místo mp3 přehrávačů berou mobilní telefony. „Já osobně běhám s iPhonem s klasickými Apple peckami a dá se to,“ usmívala se Michaela Gregorová z internetové nákupní galerie Mall.cz, než začala odpovídat na otázky týkající se prodeje sportovních sluchátek.

Proto si běžec, který se chystá na dlouhý pomalý běh, nachystá nějaký pop, vážnou hudbu nebo jinou pohodovou muziku. Ale ten, který poběží úseky, sáhne po rocku, punku, elektro či dance. Pro pohodové běhy je prý dobré i mluvené slovo a lhostejno, zdali jde o namluvené knižní bestsellery nebo třeba přednášky ze školy.

Když běžec slyší rychlou hudbu, běží se mu tak nějak rychleji. To potvrdily i vědecké výzkumy. Zákaz používání hudby však již dávno před tím zakazovala atletická pravidla. Že běháte závody se sluchátky na uších a nikdo dosud nic neříkal? Buďte klidní, dodatečná diskvalifikace nehrozí, většinou se tato malá podpora toleruje…

David Štromajer ze skupiny Last Station, která tradičně hraje na městských bězích v Praze v rámci Óčko Marathon Music Festivalu, stejně ale říká, že jejich hudba více pomáhá rekreačním běžcům. „Rozhodně je hudba lepší pro závodníky, co už moc nemohou, aby nabrali druhý dech… Ty první se spíš soustředí na rozložení sil a správné dýchání,“ říká hudebník.

Podobný názor má i Kristýna Štíhelová z hudební televize TV Óčko. „Hudba pomáhá navodit tu správnou atmosféru skoro při jakékoli činnosti, sport nevyjímaje,“ říká Štíhelová a s úsměvem dodává: „Nejlepší je mít v kapse chytrý telefon a v něm aplikaci Óčka se živým streamem vysílání.“

A i ten, kdo ještě před několika lety nemohl běhat s muzikou pro nevhodná sluchátka, si dnes může užívat běh s hudbou. Různých sluchátek je na trhu spousta a tak si každý vybere dle svého možnost, která pro něj bude nejvíce pohodlná.

Mohlo by se zdát, že správnou volbou budou bezdrátová sluchátka, ale ty se podle prodejců používají spíše jako levný doplněk k poslouchání TV, případně k poslechu hudby u počítače. „Bezdrátová sluchátka se prodávají a jejich prodeje rostou, ale ty na sport nebudou,“ říká Jaroslav Chamrad, ředitel ostravské prodejny Alfa Computer a vysvětluje, že se jedná spíše o větší, uzavřená, kvalitní sluchátka k Hi-Fi soustavám, která mají díky integrovanému akumulátoru vyšší hmotnost. Jsou zatím také citelně dražší.

Vydržíte sami se sebou?

Na druhou stranu je ale početná skupina běžců, kteří mají rádi, když jsou při běhu sami sebou, slyší své kroky, dech a vnímají okolí. Obzvláště při běhu v přírodě tyto pocity často vítězí nad hudební produkcí. Tito běžci se pak smějí těm, co musí běhat s hudbou, že sami se sebou nevydrží ani pár minut.

Jiní by třeba s hudbou běhat chtěli, ale nemohou. Kdo běhá po frekventované silnici nebo hojně využívané cyklostezce, kde je třeba dávat neustále pozor na okolní provoz, měl by také na sluchátka zapomenout. A nebo koupit taková, která málo tlumí okolní zvuky.

V anketě na našem facebooku jsme se na hudbu zeptali. A výsledek? Zapojilo se 38 našich čtenářů, celkem 23 z nich hudbu neposlouchá, protože musí slyšet, co se děje okolo (13) nebo je to ruší (10). Další dva poslouchají „zpěv ptáků, šum stromů, hučení vody a případně i dusot jiných běžců“. Do skupiny běžců bez hudby patří mimo jiné špičkoví běžci Petr Pechek a Ondra Fejfar nebo trenér Zdeněk Smutný.

Z těch, co poslouchají hudbu, celkem šest poslouchá pořádně rychlou hudbu, čtyři z odpovídajících volí rytmickou hudbu dle tempa, dva poslouchají, ale jen tak, aby slyšeli i okolí a jeden ze čtenářů se přiznal k poslechu pohodové hudby. Třeba Gábina Koláčková poslouchá ráda Rammstein, Muse, Guano Apes, Nightwish a Helloween, Veronice Ubrové pak pomáhá stylová písnička od Heleny Vondráčkové „Nač vlastně v půli vzdávat mač“.

Kristýna Štíhelová by pak pro rychlý běh zvolila například novinku Far Away od A Banquet, nebo letní hit Tacata od Tacabro. Pro pomalejší výklus něco od Adele nebo Šrouby a matice od Mandrage.

Co se nabízí?

Nastává otázka co vybrat. Současná nabídka je opravdu bohatá a vybere si tak opravdu úplně každý.

Známá jsou sluchátka Koss, ze sportovních jsou v nabídce sluchátka se sklápějícím mostem, mušle s klipem za uši i klasické „pecky“. Podle zástupce značky Pavla Nerada nejoblíbenějším modelem Portapro. Na dotaz proč se již v Česku již nedají koupit bezdrátová sluchátka Koss však Nerad jen krčí rameny.

Další velký hráč, Sennheiser, spojil síly s Adidasem a přinesl na trh minisluchátka pro sportovní použití. Namáhané části sluchátek jsou z vysoce pružného a rány pohlcujícího materiálu, kabel je vyztužen kevlarem firmy Dupont. Sluchátka jsou díky tomu odolná, pevná a fungují i při deseti stupních mrazu. Samozřejmostí je odolnost vodě a potu. Hodí se i kratší kabel při nošení přehrávače na ruce, na druhou stranu systém tlumící okolní hluk může být ve městě trochu nebezpečný.

„Mezi našimi zákazníky jsou určitě nejvíc oblíbená sluchátka Sennheiser v kolekci s Adidas Sports,“ říká tisková mluvčí Michaela Gregorová z internetové nákupní galerie Mall.cz a dodává, že tyto sluchátka zahrnují 4 modely dle způsobu uchycení (MX 680, OMX 680, PMX 680 a CX 680). Nicméně sportovní sluchátka prý tvoří jen malou část prodejů v sortimentu sluchátek. Tato sluchátka jsou nejvíce oblíbená také u zákazníků ostravské prodejny Alfa Computer, jak BezvaBĚHu sdělil ředitel Jaroslav Chamrad.

Philips také myslí na sportu chtivé jedince a přichází s řadou ActionFit. Podle Philipsu byla tato sportovní sluchátka spotřebiteli v Německu a ve Francii oceněna jako nejlepší. Hlavními trumfy jsou bezpečné nasazení, nastavitelný design a vynikající kvalita zvuku. Jsou také odolné proti vodě a tak není problém je po každém tréninku omýt pod tekoucí vodou. Ani pot sluchátkům nevadí. Sportující jistě ocení i lehké provedení, flexibilní materiály a nastavitelný držák za uši. Nicméně silikonové krytky ve třech velikostech zajišťují, aby sluchátka nevypadávala.

Lepší izolace okolního zvuku může však být také dvousečnou zbraní. „Ačkoliv vás sluchátka ActionFit ohromí stereo zvukem s nevídanými basy pro dodání potřebné energie během sportu, nikdy vás neodříznou úplně od okolního světa tak, abyste ho nevnímal,“ slibuje Zoltán Straňovský zastupující Philips.

A co vy ostatní? Běháte s hudbou nebo bez ní? Podělte se o svůj názor a zkušenosti v diskuzi!