Lašská běžecká liga během roku nabízí z „běžeckého meníčka“ vše. Silniční klasiku, kopce i nefalšovaný kros. Žoržovy hrby jsou závod, který je vydatné sousto.

Může se zdát hračkou, protože je veden okolo stadionu, takže zdánlivě nemá čím překvapit, ale organizátoři jej umí namotat tak, že si závodníci vychutnají strmá stoupání, náročné seběhy, překážkový běh i rychlé otáčky o 180 stupňů na relativně krátké trase. Ta je tvořena několika okruhy. Ženy běží 4 kola, muži 6.

Tradičně se závod konal v létě, letos byl přesunut na začátek ligy. To se ukázalo jako dobrý nápad. Nejen kvůli vyšší návštěvnosti, ale i podmínkám. Závodníkům se běželo o poznání lépe ve svěžích 5 stupních, než krutých srpnových hicech. I když terén snadný nebyl. Nohy běžců si musely poradit s blátem a měkkým povrchem. Do toho všeho i lehce sněžilo.

Hned po hromadném startu v 10 hodin vyběhlo na trať přes 50 běžců. Na čele závodu se odpoutala dvojice Michal Poledník (Canicross Beskydy) a Zbyněk Škuca (AKEZ Kopřivnice). Michal se v poslední třetině závodu lehce vzdálil Zbyňkovi a zvítězil v čase 21:47, Zbyněk finišoval v čase 22:05 a třetí celkově doběhl David Mikala (AKEZ Kopřivnice) v čase 22:47.

V ženách se po startu utvořila s malými rozestupy skupinka 4 běžkyň. Stupňovaným tempem se do čela závodu propracovala Zuzka Hyvnarová z Pohoda teamu (16:59), která postupně navyšovala svůj náskok a vybojovala celkové prvenství. Druhá doběhla Soňa Petrová (17:12) a třetí Dany Valová (17:17). Obě členky AKEZ Kopřivnice.

Krásný souboj nejen s terénem, ale i s časomírou, předvedli junioři a juniorky. Jakub Malík (23:05), Albert Axmann (24:41), Tadeáš Petřek (26:40), Jakub Kocurek (26:54) a Jakub Mazáč (37:58). Mezi juniorkami na 4 kolové trati vyhrála jediná na startu Barbora Chromčáková (19:17), která se v rámci všech žen umístila na celkově 7. místě z 15 účastnic.

„Velmi oceňuji odhodlání všech pěti kluků a jedné dívky, kteří se postavili na startovní čáru. Kros na stadioně patří mezi těžké závody, i když je relativně krátký. Vyžaduje hodně síly a není snadné udržet běžecký rytmus. Věřím, že nastupující generaci běžců jejich výkony namotivovaly a přijdou se zúčastnit a poprat o výsledek i na příští závody v našem kraji. Zároveň se omlouvám za zmatky při závěrečném vyhlášení výsledků.“ uzavírá organizátor Jakub Ambros.

Výsledky