Je sobota 26.1.2013 a probouzíme se do mrazivého rána. Na řadě míst klesá teplota pod –10 °C a Visaláje hlásí dokonce –14! To zas bude den, řekl jsem si, ale i tak jsem byl plně odhodlaný vyrazit na start další pěkné etapy Lysacupu.

Nejinak se ráno rozhodlo dalších 150 běžců. Při cestě z mlhavého Ostravska na Visalaje začíná svítit sluníčko a je alespoň opticky tepleji. Žlutá barva slunce je po těch pár dnech strávených ve smogu určitě lepší než prachová šeď smogu…

Etapa z Visalají se řadí k těm delším a mírnějším, které nám LC nabízí. Počáteční 2–3 km vedou zvlněnou beskydskou krajinou kolem roztroušených chatek k rozcestí Vyšší Mohelnice, odkud se na zbývajících 5 kilometrech musíme poprat s takřka pěti sty výškovými metry. Summa summarum: 7,9 km do dálky a 577 m do výšky.

Dnešní mrazivé podmínky vůbec nevykolejily již takřka tradičního vítěze Tomáše Lichého (Splašení Goroli), který si v čase 45:48 doběhl pro další etapové vítězství – jak celkově, tak v kategorii juniorů. Druhý doběhl Petr Hudeček ((mo)mentálně Opavské dupy 47:15) a zvítězil v kategorii mužů 21–39 let. Třetí skončil Tomáš Čer (X-Trail Orlová) v čase 48:08.

Čtyřicátniky ovládl Vladan Šindelek (Olympáci), padesátníky Petr Škrabánek (Bílovec) a šedesátníky Josef Krejčí (Pepa Team F-M).

Z žen doběhla jako první Tamara Stonová (Fialové Kobry) a ovládla kategorii žen nad 20. Tamara dnes skončila na skvělém 23. místě celkově. Druhá z žen doběhla Marta Juríčková (Vinotéka u Karla, Frenštát p.R.) a byla tak první juniorkou na vrcholu. Převzala tak žezlo průběžně nejlepší juniorky Lysacupu. Ze zralých žen nejlépe zaběhla Anna Geletičová (SK Valašské Království).

Kategorii chlapců zvítězil Vojta Lanc (Splašení Goroli) a kategorie dívek dnes vymrzla a zůstala neobsazená. Nejrychlejším Lysacupistou nad 200 liber byl dnes Olympák Zdeněk Pácha.

Dnes se na start Lysacupu postavilo nejnižší číslo účastníků, které v letošním ročníku nastalo. Bylo to zapříčiněno tím, že z opačné strany dobývali a právě dobývají Lysou horu zástupy běžců a chodců v rámci LH24 mezi nimiž je i několik našich známých tváří. Jak se jim daří můžete sledovat tady.

Další etapa se poběží v sobotu 2.2. z Ostravice-železničního přejezdu. V rámci této etapy bude probíhat i vložený závod 3 in 1 na nějž se zřejmě bude třeba registrovat.

Výsledky

Foto 106× – PepaTeam FM

Foto 95× – herrcleo


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.