Necítíte v jídle slanou chuť? Nenechte se oklamat. Podle zpráv z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), přišlo s devíti potravinami, které obsahují mnohonásobně víc soli, než byste měli denně přijmout.

Zde vám těchto deset potravin přinášíme:

Chléb a rohlíky

Víme, že bagety, chléb a pečivo všeobecně nejsou nejzdravější potravinou, ale věděli jste, že slané housky obsahují téměř 3500mg sodíku? Vědci zjistili, že 65 % denního příjmu sodíku pochází z potravin, které nakoupíme v obchodech.

Maso a uzeniny

Dáváte si rádi salámy, párky a další uzeniny? Šest tenkých plátků salámu má stejné množství soli jako 39 sušenek Ritz (asi 1130 mg). Stejné množství masa obsahuje pouze poloviční množství soli. Zkuste například kvalitní šunky.

Pizza

Druhy pizz jsou co do složení různé, ale nejhorší vzhledem k obsahu soli jsou tzv. americké pizzy, které jsou z tlustého těsta se spoustou ingrediencí. Zaměňte takovou pizzu za pizzu s tenkým těstem, rajčatovou omáčkou a mozzarellou. Taková pizza bude obsahovat asi 560mg sodíku.

Čerstvá a zpracovaná drůbež

Napadá vás pouze grilované kuře? Musíte číst malá písmenka na obalech. Zkontrolujte štítek na syrovém kuřeti a možná zde najdete něco jako „10 % živného roztoku“. A co to znamená? 60mg nebo i víc soli v kuřecích prsou.

Polévka

Vědci zjistili, že 25 % našeho denního příjmu sodíku pochází z jídel podávaných v restauracích. Nejhorší jsou ovšem instantní polévky. Ty obsahují téměř dvojnásobek doporučeného denního příjmu sodíku.

Hamburgery a sendviče

Hamburgery a sendviče obsahují až 4000mg sodíku (např. u McDonalds). Zkuste si raději něco podobného uvařit doma.

Sýry

Pachatelé: parmezán a Cottage. Dejte si raději čedar s asi polovinou množství soli, nebo verzi Cottage s nízkým obsahem sodíku kolem 30mg.

Maso

Smažený řízek v těstíčku vyhoupne hladinu sodíku o 6000mg výše. Lepší volbou je grilovaný steak na červeném víně. Tento recept obsahuje pouze 470mg sodíku.

Slané občerstvení (preclíky, hranolky, popcorn)

V jedné porci preclíků je až 450mg sodíku, což je téměř 20 % denního doporučeného příjmu.

Zdroj: Men's Health