Moderní životní styl přináší velké množství sportů. Ať už jde o spinning, zorbing nebo TRX, všechny slibují zlepšení kondice, snížení váhy a kopec zábavy. Ač to může znít neskutečně, daleko lepší cestou k snížení hmotnosti je běh. A má i řadu dalších výhod.

Běh se doporučuje pro začátečníky. Je to přirozený pohyb a kdo nemá nadváhu, měl by o běhu uvažovat hned v první řadě. I když výrobci běžeckých bot myslí i na běžce s obezitou a na trh dodávají modely, které skvěle tlumí, přesto se pro tyto zájemce o snížení váhy doporučuje spíš kolo, nordic walking nebo plavání. Alespoň zpočátku, než shodí nějaké to kilo.

Kdo se rozhodne pro běh, nepotřebuje vybavení za tisíce, nepotřebuje spoluhráče ani kdovíjaké zázemí jako bazén, tenisový kurt nebo tělocvičnu. Stačí koupit boty zhruba za tisícovku a půl, obout se a vyběhnout.

Člověk běží a tuky se pálí

Co je ale zásadní, běh pomáhá snižovat váhu snad nejlépe. Hodinou běhání v tempu 9 km/hod. lze spálit 2 000 až 3 700 kJ, záleží samozřejmě na fyziologických vlastnostech běžce či běžkyně. Na snížení váhy je nejlepší běhat ráno před snídaní a aby se aktivovalo spalování tuku, je třeba se pohybovat alespoň dvacet minut až půl hodiny.

Nejde o rychlost, lze běžet pomalu, ale o délku. Stačí běhat klidně třikrát týdně, ale důležitá je pravidelnost. Nevadí, že ze začátku budete běh prokládat chůzí, začínejte pozvolna a těšte se z rostoucího počtu kilometrů, které zvládnete v kuse uběhnout.

Na našem facebooku jsme udělali anketu, kde jsme zjišťovali, jaký sport kromě běhu naši čtenáři provozují. Vyhrála cyklistika. Jízda na kole narozdíl od běhu nezatěžuje klouby a vazy, jinak podobně jako při běhu závisí na rychlosti a terénu, spalování tuků začíná po půl hodince, ale za hodinu cyklista spálí o nějakých 500 až 1 000 kJ méně než běžec. Přece jen je cyklistika sport, u kterého lze sedět. :-)

Se současnou vlnou veder přichází otázka, zda může plavání nahradit běh. Může, ale je to něco úplně jiného. Plaváním se totiž posiluje zádové svalstvo, ruce a zvyšuje se kapacita plic a proto se hodí i jako doplněk k běhání. S hubnutím to ale není nijak slavné, ve vodě lze spálit 1 300 až 2 500 kJ. Voda navíc bere hodně sil a tak pokud se chystáte v létě na nějaký svůj „top závod“, týden před ním si rozhodně neplánujte dovolenou u moře.

Běh je rozhodně lepší volbou než dieta. Stačí trochu si hlídat složení jídelníčku, kde by mělo být 60 % sacharidů, 30 % bílkovin a 10 % tuků, pomůže potravinová pyramida. Nejde tedy o to jak hodně jíst, ale co jíst a co ne.

Sdružení Stop obezitě (STOB) kromě sportů uvádí i energetické výdaje při domácích aktivitách. Tak například stěhování nábytku je stejně účinné jako cyklistika a jen o malinko méně energie se spálí při drhnutí podlahy nebo odklízení sněhu nebo sekání trávy kosou. Kdo pak jen sedí u televize nebo si čte, spálí za hodinu 360 až 660 kJ.

Na facebooku jsme se ptali také jaký sport je nejlepší pro hubnutí. S jasnou převahou vyhrál vytrvalostní běh, na dalších místech se umístil třeba sex, stres, práce nebo spánek. „Když spím, tak nejím ;-),“ napsal v komentářích Martin Vicen.

Hubnutí podle odborníků

Veronika Huvarová z Nutričního centra Huvarovi sama běhá a občas i závodí. Její filosofie je, že zdravé hubnutí zajistí ze 70 % úprava stravovacích návyků, z 30 % vhodná pohybová aktivita a obojí musí být doplněno dostatečným pitným režimem. „Diety mohou fungovat i bez pohybu, ale hubnutí je mnohem pomalejší a méně kvalitní a kůže je po více zhubnutých kilogramech většinou povislá,“ vysvětluje Veronika.

Domnívá se ale, že běh není nejlepší způsobem, jak zhubnout. To proto, že zájemci o snížení váhy mnohdy trpí obezitou a běh by mohl vést k opotřebování kloubů. Zde je lepší volbou chůze, plavání, orbitrac nebo rotoped. Mnoho lidí má také problém „trefit“ se do zóny TF určené pro spalování a má tepovou frekvenci stále vyšší nebo nižší. „No, a vlastně si neumím představit, že by se klienti donutili běhat nějak pravidelně,“ dodává Veronika.

Iva Málková ze sdružení Stop obezitě (STOB) říká, že z pohledu psychologa je důležité zvolit takové druhy pohybu, které ho baví, nepoškodí jej zdravotně a jsou efektivní pro redukci váhy či udržení nebo zvýšení kondice.

Co se týká diety, toto slovo není ve STOBu příliš oblíbené. „Snažíme se přivést lidi k tomu, aby si upravili svůj jídelníček tak, aby byl nutričně a energeticky pro hubnutí výhodnější, ale zároveň aby jim chutnal,“ říká Iva Málková a dodává: „Jde nám o to, aby se člověku, který mění životní styl, zvýšila kvalita života a v tom jednoznačně nejvíce pomáhá pohyb. Nejde ani tak o energetický výdej, jako o zdravotní benefit a o radost.“ Po fyzickém výkonu prý pivo chutná lépe a koupel je více komfortní. Důležité je ale to se sportem nepřehánět.

A co vy, čtenáři? Začali jste běhat kvůli snížení váhy a už jste u sportu zůstali? Nebo máte jiné rady, jak snížit váhu? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi! Je přece bezva, když si navzájem vyměníme osvědčené postupy. :-)


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.