Přímá volba prezidenta přináší řadu jmen, jejichž kandidaturu lze brát vážně či úsměvně. Mezi vážné uchazeče patří bývalý ministr průmyslu a obchodu a maratonec Vladimír Dlouhý.

Běh přes republiku až na Hrad?

Kampaň pro kandidaturu na prezidenta ČR bude probíhat v maratonkách a v poklusu, Vladimír Dlouhý se totiž rozhodl pro akci s příznačným názvem Dlouhý běh na Hrad. Během něj oběhne republiku s cílem sehnat 50 000 podpisů, které oficiálně stvrdí jeho účast v boji o prezidentské křeslo. Nebude ale jen sběratelem podpisů, chce hovořit s lidmi, vysvětlovat, vést dialog.

„Při svém oznámení kandidatury jsem uvedl, že chci oběhnout celou republiku. Chci se lidem představit a seznámit je se svými názory na prezidentskou funkci. Současně budu také sbírat potřebné podpisy,“ říká ke kampani Vladimír Dlouhý, který se po patnácti letech vrací ze soukromého sektoru na politickou scénu, ač své jméno nespojuje s žádnou politickou stranou.

Start je v Praze

Zahájení kampaně bude již zítra. V deset hodin dopoledne vyběhne možný budoucí prezident na trať v pražské Stromovce od restaurace Vozovna Stromovka. Zúčastnit se mohou i další zájemci, pro které je připraveno symbolické startovní číslo a drobné občerstvení. Délka trati se určí dle příchozích běžců a fanoušků, hlavní je pohovořit proč by mohl, nebo dokonce měl, být prezidentem běžec.

„V posledních letech hodně běhám, mám za sebou i maraton. Běh mne naučil vytrvat, překonávat krize a nevzdávat se. Koneckonců prezidentská kandidatura je také během na dlouhou trať,“ hledá Vladimír Dlouhý paralely mezi politikou a sportem.

Start zítřejšího běhu je ve Stromovce.

Vladimír Dlouhý i u vás?

Kandidaturu Vladimíra Dlouhého otevřeně podporují i některé osobnosti, například fotbalista Karel Poborský, který zítřejší Dlouhý běh na Hrad odstartuje. Dlouhého by rád na pozici prezidenta viděl také chirurg Pavel Pafko, geolog, filozof a spisovatel Václav Cílek, psycholog Cyril Höschl, režisér Jan Hřebejk nebo podnikatel Zbyněk Frolík.

Po Praze bude na řadě dalších jedenáct míst, kde se uskuteční „velké“ běhy. Mezi těmito happeningy ale bývalý ministr stihne oběhnout ještě několik desítek menších měst a obcí, kde bude diskutovat s občany a představovat program pro kandidaturu na prezidenta ČR. Dlouhý doufá, že se podaří nasbírat i padesát tisíc podpisů.

Plán měst, kterými povede Dlouhý běh na Hrad, se stále dolaďuje a to je příležitost i pro čtenáře BezvaBĚHu. Napište do diskuze nebo na náš facebook, kde byste chtěli s Vladimírem Dlouhým hovořit o jeho vizi a třeba i podpořit kampaň svým podpisem. Podpořit kandidaturu však lze i na webu www.vdlouhy.cz nebo v sídle kanceláře v Praze 1.

Webové stránky Vladimíra Dlouhého


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.