AKTUALIZOVÁNO. Třetí ročník Běhu pro gorily v Praze zaznamenal rekord. Také díky příznivému počasí se podařilo překonat pětistovku účastníků. Celkem 568 lidí dalo dohromady 284 000 korun.

Počet zájemců o běh či procházku organizátory mile překvapil, loňský počet se podařilo překonal o více než 150 účastníků. Na všechny se tak ani nedostalo krásné funkční triko Nike ve speciálním designu Běhu pro gorily. Kdo přišel na start včas, rozhodně nelitoval.

Někteří účastníci byli tak zklamaní nejen z toho, že nedostali triko, ale také z masky gorily odlišné od jiných. Tuto masku na facebooku okamžitě označili za horrorovou. Děti, které se prý na masku těšily, se této nakonec bály.

Nespokojenost vládla také s tombolou, kde byl vylosován jen výherce jízdního kola a ostatní ceny, vesměs od Zoo Praha, nikdo z účastníků nedostal. „Za Zoo Praha jsme agentuře poskytli všechny avizované ceny, samotné slosování bylo v režii Hery,“ řekla pro BezvaBĚH tisková mluvčí Zoo Praha Tereza Palečková. Agentura nám na e-mail požadující vysvětlení neodpověděla.

„Tímto tempem bychom v počtu účastníků mohli už příští rok překonat Londýn,“ těšilo ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka, který rovněž poděkoval Magistrátu hlavního města Prahy za podporu Běhu. Ten organizovala Zoo Praha ve spolupráci s agenturou Hera a již zmíněným pražským magistrátem.

Na trase o délce mírně převyšující pět kilometrů se objevili běžci, ale také maminky s kočárky, lidé se psy nebo děti na koloběžkách. Většina lidí dala opět přednost pohodové procházce před během, ale to nikomu nevadilo.

Texaská gorily vyhrála

Nejrychlejší byla gorila s číslem 305 a jednalo se o běžce z Texasu, ale nejhodnotnější ceny se losovaly v tombole. Na devátém místě doběhl Petr Vágner známý z TV Nova. Běžel rovněž náměstek primátora hlavního města Prahy Ivan Kabický, který v cíli na náměstí Republiky předal řediteli pražské zoo symbolický šek na 284 000 korun.

Vybrané finance které půjdou na projekt Toulavý autobus. Ten má za cíl v Kamerunu přispět k ochraně gorily nížinných ve volné přírodě. „Mnohokrát děkuji všem účastníkům Běhu,“ řekl Miroslav Bobek a dodal, že díky těmto prostředkům uvidí děti v Africe poprvé gorily nikoliv jako maso na talíři, ale jako fascinující živé tvory. Běh, který pomáhá zvířatům, je rozhodně bezva!

Článek byl v pondělí 4. června ve 20:30 aktualizován.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.

Web pořadatele