Běhání je rok od roku populárnější. Mnohé závody lámou účastnické rekordy a nejinak tomu bylo i v Dolní Lhotě u Ostravy.

Na místním hřišti se k desetikilome­trovému závodu přihlásilo celkem 273 běžců a běžkyň. Pro mnoho místních občanů bylo překvapením, když se na startu objevili i čtyři Keňané. Jeden z nich běhá za známou maďarskou stáj Benedek Team, další tři pak za polský klub Unipes Team Wałbrzych.

Závodníky černé pleti přilákaly především odměny za první místo a za překonání traťového rekordu. U mužů se jednalo o částku 4000 Kč resp. 1000 Kč, u žen pak 2500 Kč resp. 1000 Kč.

Nikdo nepochyboval o tom, že Afričani posbírají vše co mohou, vždyť k tomu měli ideální podmínky v podobě velmi teplého počasí.

Okamžitě po startu se dostali do vedení. Po obrátce v Kyjovicích běžela do cíle tříčlenná skupina ve složení Lagat, Sawe, Yator a se ztrátou několika desítek metrů pak také jejich čtvrtý kamarád Serem.

V tomto pořadí také doběhli do cíle. Lagat časem 30:57 nejen zvítězil, ale také výrazně překonal traťový rekord Petera Mikulenky z loňského roku.

Nás však zajímali především čeští muži, zejména pak trojice Aleš Miko (SSK Vítkovice), Lukáš Olejníček a Daniel Orálek (oba Moravská Slavie Brno).

Nejvíce sil měl nejmladší z nich, 24letý Olejníček, který do cíle doběhl za 32:10. Nedaleko za ním přiběhl na druhém místě Miko – 32:27, třetí byl pak Orálek – 32:56.

„Škoda, že se u nás nikde o víkendu nekoná maraton, desítka je na mě moc rychlá,“ řekl BezvaBĚHu Dan při pozávodním výklusu. „V úterý jsem v tréninku odběhl 30 km a ve středu pak 40 km. Volno si běžně nedávám, moc mi nevyhovuje, běhám každý den,“ dodal. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby tento náš nejlepší ultramaratonec v neděli neabsolvoval 100 km v italském Seregnu.

V ženské kategorii zvítězila známá Katalin Farkas z Maďarska, která také překonala traťový rekord – 39:01. Na druhém místě doběhla s velkou ztrátou Adéla Esentierová (BET Ostrava – 42:01), třetí pak Kateřina Bluchová (SSK Vítkovice – 42:12).

Velmi hodnotný výkon podal 62letý Svatopluk Kudlička z LRS Vyškov, když dokázal v horku a na ne příliš rovinaté trati stlačit čas pod 39 minut. Jeho výkon 38:53 byl dokonce o více než minutu lepší vítěze kategorie „pětapadesátníků“ Mirka Kravčíka z BK SAK Karviná.

Výsledky

Foto BezvaBĚH.cz

Foto 330× – Otto Seitl

Foto 174× – Begr

Foto 232× – Jiří Harašta