AKTUALIZOVÁNO. Letošní Mistrovství ČR v půlmaratónu, které se tradičně konalo Pardubicích, ovládli Vítek Pavlišta a Ivana Sekyrová. Pavlišta obhájil titul s přehledem, Sekyrová ale musela až do cíle bojovat s Petrou Pastorovou.

Počasí v Pardubicích bylo ideální pro slušné výkony – bylo 10 °C, pod mrakem a na většiny trati běžce netrápil ani vítr. Závodníci dokázali těchto podmínek využít ke skvělým časům, za všechny lze jmenovat výkony mistra a mistryně ČR – Vítek Pavlišta (AC Slovan Liberec) běžel čas 1:05:34, Ivana Sekyrová (AK Sokolov) zvládla trať za 1:14:06.

Unavení Keňané pomohli

Českým běžcům pomohli dva narychlo sehnaní Keňané John Kibichiy Tanui a Joel Komen Kosgei, kteří byli sice po náročnějším programu unavení, nicméně svůj úkol – odtáhnout závod české elitě – splnili takřka na jedničku. Vítězný Tanui běžel čas 1:04:23. S Kosgeiem se dlouho držel Pavlišta, nakonec jej ale nechal udělat si menší náskok a doběhl třetí.

„Bylo super, že tu někdo byl a rozeběhl závod v tempu, v jakém jsem potřeboval. Škoda, že mi Keňané nastupovali a běželi jsme chvíli rychle, pak zase pomaleji. Držel jsem se do desátého kilometru a pak jsem je nechal běžet, jen jsem si držel odstup,“ zhodnotil závod vítěz. Časem se posunul do čela letošních českých tabulek a bude zajímavé sledovat, kdo se ho pokusí sesadit.

Obíhání pomalejších běžců, kteří byli o kolo zpět, se Vítkovi sice moc nelíbilo, ale na druhou stranu bylo možné se za tento dav trochu schovat před protivětrem. „Vítek běžel dneska skvěle,“ řekl uznale druhý v cíli Robert Krupička, jenž byl se svým časem i umístěním velmi spokojený.

Druhé místo tedy obsadil stejně jako na Hervis 1/2Maratonu Praha Robert Krupička. Ten se po loňské maratonské zkušenosti vrací k závodům do vrchu. Ze začátku se s Krupičkou držel další vrchař a maratonec Petr Pechek, ale okolo dvanáctého kilometru zkusil Robert zrychlit.

Petr se neudržel a do cíle ztratil i třetí místo, když se před něj dostal ještě Jakub Bajza, který se prokousával pořadím dopředu. Ze čtvrtého místa Petr Pechek nijak nesmutnil, na závod se speciálně nepřipravoval a soustředí se tradičně na Mistrovství republiky v maratonu, které se jako vždy koná za necelý měsíc v Praze.

Sekyrová porazila všechny ženy i křeč v lýtku

V ženách se opakoval souboj z Prahy, Ivana Sekyrová bojovala s Petrou Pastorovou (MK Seitl Ostrava). Ke konci závodnice z Ostravy nastoupila, udělala s náskok a její soupeřka si útok nechala až na závěr, ale nebylo to úplně jednoduché.

„Ke konci jsem musela kličkovat mezi pomalejšími běžci, přeskakovala jsem ostrůvek a dostala jsem křeč do pravého lýtka, to jsem se bála, že ani nedoběhnu,“ říkala Ivana Sekyrová na tiskové konferenci a dodala: „Takže ten finiš nebyl takový, jaký jsem si představovala. Pokud bych dostala druhou, třetí křeč, měla bych problémy Petře utéct.“

Ivana dokázala zlepšit čas z Prahy o více než minutu a půl, jak předeslala před dvěma týdny. I když… „To tak nebylo. Já řekla, že chci čas o minutu nebo aspoň půl rychlejší, ale v novinách a na webu vyšlo, že o minutu a půl. Tak mi Honza Sokol říkal, že to jsou neskromné plány,“ vysvětlovala po závodě pro BezvaBĚH povoláním učitelka ze Sokolova.

Na závod přijela Ivany soupeřka Petra Pastorová přímo ze soustředění v horách. Stejně jako před Hervis 1/2Maratonem Praha a rovněž stejně jako tehdy těsně prohrála s Ivanou. „Motivovalo mě běžet s Ivanou. Zpočátku jsem cítila unavené nohy, první osmička byla obrovská dřina. Mám problémy, že mám málo zkušeností, tak se mi hůře zvládalo tempo,“ uvedla obhájkyně titulu. Shodně jako Ivana si i Petra prý všimla vodiče na čas 1:15 až v průběhu závodu.

Zaběhla čas 1:14:10, který je o dvě minuty lepší než dosavadní osobní rekord a na tiskové konferenci jí pochválila i trenérka Alena Peterková. Cílem pro letošní sezónu je splnit limit pro MS v Moskvě, o což se Petra pokusí na pražském maratonu v květnu.

Třetí místo obsadila Petra Kamínková z Olomouce a za stupni vítězů se seřadily tradiční východočeské soupeřky, tentokrát byla Marta Fenclová rychlejší než Táňa Metelková. Zatímco Marta o nové trati řekla, že „nebyla špatná“, Táňa si jí vysloveně pochvalovala.

Náhradní trať se líbila

Změnu trati si vynutily stavební práce ve městě, ale nakonec byli závodníci vesměs spokojeni. Před organizátory tak nyní stojí rozhodnutí, zda se příští tok vrátit k původní trati nebo nechat tuto – ač provizorní, všeobecně oblíbenější. Diváků bylo poměrně hodně, ale podle pravidelných účastníků to bylo letos slabší než v minulých letech. Holt zatažená obloha a hrozba deště byla pro případné přihlížející z města pádným protiargumentem.

Do cíle doběhlo 1072 závodníků a závodnic. U příležitosti půlmaratonu se konal i závod na 7000 metrů. Zde byl nejrychlejší Miloš Kratochvíl závodící za Junker, měl čas 23:33. Z žen byla nejrychlejší Denisa Kozáková, čas 27:21 jí stačil na páté místo v absolutním pořadí.

Kromě běžců se v ulicích města perníku probíhali dospělí i děti v rodinném běhu na 1500 metrů, závodit přijeli také in-lineři, handbikeři (ti o trati hovořili jako o poměrně obtížné) a letos poprvé i koloběžkáři. Ti všichni byli naprosto spokojeni – počasí sice nevyšlo, ale vše kompenzovaly skvělé výsledky.

Výsledky

Foto 124× – BezvaBĚH.cz

Pardubický vinařský půlmaraton

Loňský rozhovor s Vítkem Pavlištou

Článek jsme poprvé aktualizovali v 18:30, podruhé v 22:00.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.