Dnes se uskutečnila předposlední etapa X. ročníku zimního poháru v běhu do vrchu – Lysacup. Místem startu byl Hotel Bezruč pod Malenovickým kotlem, od něhož je to na Lysou coby kamenem dohodil. Člověk by ale musel házet pekelně (nebo spíše nebesky) vysoko, protože během 3,7 kilometrů na závodníky čekalo pěkně strmých 664 metrů převýšení!

Etapa je vskutku vrchařskou lahůdkou, a tak na startu nemohli chybět největší vrchařští fajnšmekři poslední doby v podobě Petra Hudečka, Tomáše Čera, Pavla Šindelka a lysohorského matadora Tomáše Lichého…

Stavíme se na start, a jelikož jsou hory domovem gentlemanů, posíláme ženy na trať s luxusním náskokem jedné minuty. No, má to i jiné, praktičtější, opodstatnění – kdo chtěl, mohl na trati kromě krás beskydských hor obdivovat i krásy jinačí – něžnější.

Na krásy hor byl zřejmě nejvíc natěšený Tomáš Lichý (Splašení Goroli), který na první příčku zaútočil svou osvědčenou strategií start-cíl. Po startu vypálil, takřka zmizel z dohledu ostatním a objevil se až v cíli na vrcholu, kde mírně zpomalil svoje tempo a kolemjdoucí ho tak mohli rozpoznat. Tomáš totiž vybíhá kopce takovou rychlostí, že se kolem vás jen proline žlutá čára (podle barvy trikotu vedoucího závodníka) a nemáte jej šanci rozpoznat. I takové věci se na Lysé hoře dějí…

S minutovou ztrátou doběhl na druhém místě Petr Hudeček ((mo)mentálně Opavské dupy) následovaný třetím Pavlem Šindelkem (Olympáci).

Junioři byli v tradiční režii Tomáše Lichého, muže do 40 opanoval Petr Hudeček, čtyřicátníky Vladan Šindelek (Olympáci), padesátníky Tomáš Bohatý (Jump Sport) a z šedesátníků byl nejrychlejší Zdeněk Cypra (SK Valašské Království).

Nejrychlejší juniorkou dnes byla Lucie Materová (Insportline TT Team Opava), zatímco nejlepší ženou nad 20 a nejlepší ženou vůbec byla Tamara Stonová (Fialové Kobry). Ze zralých žen pak doběhla do cíle jako první Anna Geletičová (SK Valašské Království).

Z mužů nad 200 liber se nahoru dostal nejrychleji Patrik Sojka a v kategorii chlapců se opět nejlépe dařilo Vojtovi Lancovi (Splašený Goroli). Z dívek se postavila na start jediná slečna a stala se tak suverénní vítězkyní této kategorie. Byla to Eva Pytlová z SK Bagbike.

Příští týden se běží závěrečná etapa, která může pořadím ještě znatelně zamíchat. Bude totiž dvojnásobně bodovaná a možná i trochu zapeklitá v ne úplně hromadném startu :-) Každopádně bude o co stát, jelikož trasa z Rajské Boudy patří k těm nejhezčím a nejoblíbenějším z celého Lysacupu. Pokud chcete poznat svůj limit, máte poslední šanci. Určitě přijďte!

Výsledky

Foto 169× – František Raška


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.