Máme první sobotu v měsíci únoru a na Ostravici startuje netradiční etapa tradičních horských výběhů do vrchu – Lysacup. Jelikož už Lysou nějaký ten pátek dobýváme a kondice nabývá nebývalých rozměru, je na dnešek připraven vložený závod 3 in 1. – Je určen pro fajnšmekry, kterým klasická etapa nestačí a má vskutku královské rozměry…

Trasa začíná na Ostravici – železničním přejezdu. Probíháme údolím k Opičárně, transformátoru a po červené magistrále dobýváme vrchol. V tomto bodě končí klasická etapa – 6,8 km; 879 m převýšení. Těm rozumnějším tohle stačí a jdou se odebrat do pohostinství nebo ke svým plechovým miláčkům.

Někteří, kterých byla skoro stovka, se rozhodli registrovat na vložený závod „3 in 1“. Absolvují společnou část etapy, odpípnou první výběh a pokračují v závodu. Seběh Malchoru, dále přes hang k Hotelu Bezruč, poblíž kterého je občerstvovačka, a odtud ke Korýtku a přes Lukšinec opět na vrchol Lysé hory. Tento dvojitý výběh měří 16,2 km a má velice výživné převýšení 1477 m.

Bodově hodnocen byl jen první výběh Lysé hory. Po doběhu 3 in 1 bylo finančně odměněno prvních pět mužských a ženských Lysacupistů. Dvojitý výběh sloužil k poměření sil v trochu jiných podmínkách a hlavně přinesl dobrý pocit z pořádného výkonu.

Ostravice – Lysá hora:

V cíli se jako první objevil pan Vrchař Ondra Horák (X-Air Ostrava), jehož běžecký formát je znám i daleko za našimi hranicemi. Doběhl v čase 44:45 a po delší odluce tak někdo ukázal záda Tomášovi Lichému (Splašení Goroli), který doběhl s minutovou ztrátou a vyhrál tak své juniory. Tomáš i tak průběžně kraluje letošnímu Lysacupu a těší se velmi komfortnímu náskoku před ostatními soupeři. Třetí doběhl Radim Kasalík ((mo)mentálně Opavské dupy) a opět tak dosáhl na pomyslnou bednu.

Čtyřicátníky vyhrál Tomáš Velecký (Jump Sport), padesátníky Tomáš Bohatý (Jump Sport) a šedesátníky Zdeněk Cypra (Sk Valašské Království).

Ženám letos nepřetržitě kraluje Tamara Stonová (Fialové kobry) a i dnes tak potvrdila svou skvělou formu: z žen doběhla první a celkově na 27. místě! Druhou ženou byla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) a třetí doběhla Alice Martikánová (Horolezci FM), která dnes svižně vyklusávala po své veleúspěšné účasti na LH24.

Krátce po těchto ženách nad 20 doběhla na 5. místě v ženách vítězka kategorie juniorek Marta Juríčková (Vinotéka u Karla Fren. p.R.) a prokázala tak svou stoupající formu. Ze zralých žen byla dnes na vrcholu nejrychlejíc Anna Geletičová (SK Valašské Království).

V kategorii dívek zvítězila Markéta Pytlová (SK Bagbike) a kategorii chlapců dnes s desetiminutovým náskokem opanoval Ondra Mrklovský z týmu REV58 Nový Jičín. Tento malý oddíl z Nového Jičína vystrkuje růžky na všemožných běžeckých závodech po celé Moravě a určitě nám má časem co předvést :-)

Z běžců nad 200 liber se na vrchol nejrychleji dostal jeden z maskotů Lysacupu – Milan Švidernoch (X-Air Ostrava).

3 in 1:

93 běžců z celkových 214 pokračovalo po výše uvedené trase poměřovat své síly a poznávat svůj limit. Trasa byla vskutku náročná a mnozí z nás se během ní potýkali nejen s počasím, ale také s halucinacemi, křečemi a podobnými vymoženostmi. Po doběhu však zvítězil pocit euforie a někteří si i zvětšili obsah svých peněženek. Prize money dostalo pět nejlepších žen a mužů. Letos byli v rámci 3 in 1 nejlepší tito borci a borkyně:

ženy:

  1. Tamara Stonová (2:10:35)
  2. Denisa Krejčiříková (2:25:43)
  3. Alice Martikánová (2:28:01)
  4. Marta Juríčková (2:40:24)
  5. Kateřina Piechowicz (2:49:25)

muži:

  1. Ondřej Horák (1:44:56)
  2. Tomáš Lichý (1:45:50)
  3. Petr Hudeček (1:51:48)
  4. Stanislav Najvert (1:56:02)
  5. Oldřich Kokošek (1:56:54)

Příští sobotu (9.2.) nás čeká etapa od přehrady Šance. Lysacup se chýlí pomalu ale jistě ke konci, takže určitě stojí za to zmobilizovat své síly a přijít se porvat o nějaký ten bod k dobru!

Foto 103× – X-Trail Orlová

Výsledky etapy

Výsledky 3 in 1


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.