Dnes večer se uskutečnila další etapa běžeckého fenoménu jménem Lysacup. Trať vedoucí od Rajské Boudy na vrchol Lysé hory měřila 5,7 km a byla pěkně příkrá. Převýšení 811 metrů mluví samo za sebe. Dnešní závod byl evidován jako Night Stage, což v praxi znamená, že se vybíhalo až po setmění se svítícími čelovkami na našich mozkovnách…

Zatímco se výška sněhu od minulého týdne držela na přijatelných 80 cm, teplota vzduchu opadla na –11°C, což potrápilo dýchací soustavu nejednoho závodníka. O smogu v posledních dnech raději nemluvě.

Tyto podmínky dnes byly výzvou necelé dvoustovce závodníků, mezi nimiž byl po delší odluce k vidění i běžec par excellence Radim Kasalík, který se v posledních týdnech potýká s nepříjemnou virózou. I tak má stále šanci na velmi dobré celkové umístění.

Po ostrém startu se vedení ujal průběžný lídr LC Tomáš Lichý. Jeho vražednému tempu nikdo nestačil a do cíle doběhl v čase 38:43 s luxusním náskokem 3 minut na druhého Tomáše Čera. Třetí pak doběhl Tomáš Nycz, který tak v letošním seriálu poprvé dosáhl na pomyslnou bednu.

V juniorech i celkově zvítězil Tomáš Lichý (Splašení Goroli). Muže do 39 let vyhrál Tomáš Čer (X-Trail Orlová), čtyřicátníky vodní záchranář Radim Pokorný, padesátníky Tomáš Bohatý (Jump Sport) a muže nad šedesát opanoval nováček Jindřich Kotek.

Nejrychlejší ženou byla jedna z dvojčat Krejčiříkových – Denisa (VZS Ostrava), která tak zvítězila v hlavní kategorii žen nad 20 let. Nejlepší Juniorkou byla Lucka Materová (Insportline TT Team Opava) a nej zralou ženou dnes byla Marie Tomanová (X-Trail Orlová).

V kategorii chlapců nejlépe zaběhl Erik Tuharský (Chimpanzee) a z kategorie dívek na Lysou horu dnes nezavítala ani jedna závodnice. To se však nedá říci o nabité kategorii nad 200 liber, ve které byl dnes nejrychlejší Zdeněk Pácha (Olympáci).

Příští týden v sobotu se můžeme těšit na další etapu, která tentokrát povede z Visalají. Etapa je to mírná, běhavá, ale docela dlouhá. Neváhejte a přijďte poměřit své vrchařské dovednosti a poznat svůj limit!

Výsledky

Foto 14× – Martin Dedek

Foto 21× – Lukáš Římánek


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.