Dnešní etapa byla pro účastníky LC první opravdovou zimní zkouškou – oproti minulému týdnu připadlo více než 60 cm sněhu a teploty ve stínu nepřesáhly –10 °C. I tak se nás dnes sešlo na 220 běžeckých hlav.

Trasa startovala na Ostravici – Mazáku a na 6,5 km nám poskytla výživné převýšení 850 m. Klimatické podmínky udělaly trasu náročnější a leckteré závodníky vyčerpaly nejen po fyzické stránce.

Po odstartování, kterého se kvůli absenci Beskydského Dědka ujal jeden z bossů Petr Hudeček, se běželo mírným stoupáním přes chatovou osadou, za kterou se prohrnutá cesta změnila v úzkou prošlapanou stezku, na které bylo velmi obtížné předbíhat.

Tyto aspekty, které mnohé stály spoustu sil, nervů i vypuštěných vulgarismů, se změnily na Butořance, kde se naše trasa spojila s prošláplou červenou magistrálou z Ostravice a umožnila tak snadné předbíhání pro ty, kdo nepřepálili start a neprotaktizovali.

Pár jedinců však i přes vražedné tempo neprotaktizuje asi nikdy: pánové Lichý a Horák se opět usadili na špici pelotonu a běželi si svoje… Více sil měl však velezkušený Ondra Horák (X-Air Ostrava), který na vrchol Lysé doběhl jako vítěz v čase 43:49.

Nositel žlutého trikotu Tomáš Lichý (Splašený Gorol) doběhl s minutovou ztrátou na druhém místě a zvítězil tak alespoň v kategorii juniorů. O další minutu později doběhl Tomáš Čer (X-Trail Orlová) a opět tak dosáhl na bednu.

Z čtyřicátníků na tom byl nejlépe Vladan Šindelek (Olympáci), padesátníky ovládl Petr Škrabánek (Bílovec), který do cíle doslova přiletěl na velmi solidním 15. místě. „Dneska to bylo poprvé, kdy jsem stále běžel, aniž bych musel přejít do chůze. Vždycky jsem první půlku napálil, ale dneska jsem běžel rozumně. Vyplatilo se to," řekl s úsměvem po seběhu dolů na Mazák Škrabánek. Nejlepším šedesátníkem se pak stal Jan Musil (SK Oceláci Ostrava).

Tamara Stonová (Fialové Kobry) na sebe v cíli nenechala dlouho čekat a byla tak nejlepší ženou nad dvacet i celkově. Z juniorek doběhla nejlépe Lucie Materová (Insportline TT Team Opava) a nejrychlejší zralou ženou, která dosáhla vrcholu, byla Anna Geletičová z SK Valašského Království.

Kategorii těžkotonážníků nad 200 liber ovládl občan slovenské národnosti – Patrik Sojka. Splašený Gorol Vojta Lanc vyhrál chlapce a celkově doběhl na báječném 9. místě. Možná by jeho výkon měl posoudit samotný Český antidopingový výbor :-). Z dívek pak byla nejlepší Viktorka Koukalová z X-Airu Ostrava.

Příští sobotu (tj. 19.1.2013) nás čeká noční speciál vedený od Rajské Boudy v Malenovicích. Nezapomeňte čelovky, nemrznoucí směs do noh, nějakou tu zimní výbavu a poběžte s námi poznat svůj limit!

Výsledky

Foto 80× – BezvaBĚH.cz

Foto 120× – Jiří Římánek

Foto 36× – herrcleo


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.